Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S och V:s skuggbudget - ett ekonomiskt haveri

Annons

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill i sin skuggbudget genomföra satsningar med pengar som ännu inte har kommit Region Dalarna till godo.

Socialdemokraterna, som själva har tagit för vana att beskriva Dalasamverkans budgetarbete som ej genomarbetat och att våra satsningar saknar konsekvensanalys, ägnar sig själva åt att inteckna pengar som ännu inte har utbetalats från staten. De pengar som vi andra partier har avsatt för att utveckla projekt och för oförutsedda utgifter stryks dessutom helt och hållet ur budgeten.

Det handlar bland annat om att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet avsätter 53 miljoner kronor ur potten ”Satsningar nationella överenskommelser”, totalt 170 miljoner kronor, de pengar från staten som SKL räknar med ska tillfalla Region Dalarna nästa år. Regeringen lär dock öronmärka dessa pengar till särskilda ändamål, varför det framstår som ganska tvivelaktigt att fördela dem redan nu.

De nästan 40 miljoner kronor som Dalasamverkan har avsatt för utveckling av projekt och oförutsedda utgifter väljer man också att helt stryka ur budgeten för att fördela på olika projekt. Det finns anledning att ifrågasätta hur Socialdemokraterna och Vänsterpartiet räknar.

Till skillnad från det tidigare styret har vi, Dalasamverkan, nu givit i uppdrag till förvaltningarna att verkligen se över kostnaderna med ett tak för nettokostnaderna på 2,2 procent, exklusive full kompensation för kommande löneökningar enligt avtal. Dalasamverkan har under våren identifierat sätt att återsöka statsbidrag som Region Dalarna har rätt till. Något som stärker ekonomin.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skriver vidare i sin budgetmotion att man vill ha en ”kostnadseffektiv hushållning av resurser”. Det är så dags nu. Under de senaste åren har man låtit kostnadsutvecklingen skena och överhuvudtaget inte brytt sig om den växande pensionsskulden. Den generella nettokostnadsutvecklingen 2018 landade på hela 5 procent.

I Socialdemokraterna och Vänsterpartiets skuggbudget går pengarna till tio projekt som exempelvis kortare arbetstid, bättre återhämtning, mobila team och förstärkt ambulanssjukvård i hela Dalarna.

Många satsningar är vi överens om och konstigt vore det väl annars. Nyckeln till alla satsningar är dock att få ordning på ekonomin utan att räkna in eventuella kommande tillskott från staten. Med tanke på det kärva sparbeting som ålagts kollektivtrafiknämnden är det också upprörande att det skjuts till 3 miljoner kronor för avgiftsfri kollektivtrafik för unga. Det, som så mycket annat, verkar vara en eftergift till Vänsterpartiet.

Sommaren står för dörren. Att läget inom vården är ljusare än tidigare år ser vi inom Dalasamverkan som ett försiktigt tecken på att vi är på rätt väg. Vi tänker fortsätta vårt arbete för att stärka sjukvård, näringsliv och infrastruktur i Dalarna för dalfolkets bästa.

Ulf Berg (M)

Sofia Jarl (C)

Christer Carlsson (M)

Birgitta Sacrédeus (KD)

Lisbeth Mörk-Amnelius (DSP)

Bo Brännström (L)

Kerstin Lundh (MP)

Regionråd, Dalasamverkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel