Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rösta för natur och biologisk mångfald i EU-valet!

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Idag firas den biologiska mångfaldens dag. Fler kräver en tuffare naturpolitik för att ta oss bort från den miljökris vi nu befinner oss i, orsakad av politik som bygger på kortsiktiga mål. En annan framtid är möjlig än den där arternas namn glöms bort i takt med att livet sinar. Vi vill ha kvar blomstrande ängar, djupa skogar och forsande älvar, surret på midsommarafton, vågornas skvalpande och fjällens tystnad. Miljöpartiet grundades av miljörörelsen, för solidaritet med allt liv på jorden.

Forskarna kallar tiden vi lever i för antropocen, en tid där människan dominerar. Vi lever i den sjätte massutrotningen av arter, där arter utrotas 100-1000 gånger snabbare än de skulle gjort om människan inte drev på utrotningen. Ändå känner vi bara till en bråkdel av alla arter, vilket betyder att arter vi inte ens känner till sannolikt utrotas. Enligt IPBES-rapporten, den biologiska mångfaldens motsvarighet till klimatets IPCC-rapport, hotas nu en miljon arter. Men vi har kunskapen om vad vi kan göra för att hejda utrotningen och istället stärka våra ekosystem.

I Falun och Borlänge arbetar kommunerna på flera sätt för att bevara och gynna den biologiska mångfalden. Vi skyddar artrika områden och områden som hyser särskilt hotade arter genom att inrätta och sköta kommunala naturreservat, biotopskydd och naturvårdsavtal. Våtmarker restaureras, i flera fall med EU-stöd. Två aktuella, lättillgängliga och mycket framgångsrika exempel är Rudängsmyran i Borlänge nära vägen till Falun och Myran alldeles intill E16 vid Lugnet. Borlänge har kommunala kor och Falun hyr kor och får som betar värdefulla naturbetesmarker. Borlänge kommun är tillsammans med SSAB på väg att inrätta Sveriges största insektshotell.

Ett av de allvarligaste hoten mot den biologiska mångfalden är gifter i livsmiljön. Ekologisk odling använder mindre bekämpningsmedel. Därför arbetar vi i Falun och Borlänge för att öka andelen ekologiska livsmedel i kommunernas egen verksamhet.

Men arterna känner inga gränser. Enligt en intervjustudie i EU är den folkliga viljan för att EU ska vidta åtgärder för biologisk mångfald stor. Därför måste EU skydda och återställa naturen och den biologiska mångfalden och fokusera mer på att hjälpa medlemsländerna att skydda, sköta och restaurera naturområden. Miljöpartiet går till EU-val på en satsning på minst 10 miljarder euro mer på detta. Vi vill även att EU:s nuvarande naturvårdsdirektiv implementeras, från höga ambitioner i Bryssel till kommunnivå.

Den biologiska mångfalden handlar om variationen av livsformer på jorden. Det är en mångfald som bygger upp fungerande ekosystem, som är grunden för liv idag och i framtiden. Därför är det också viktigt att rösta för naturen i EU-valet, för ett parti som står upp för allt liv på jorden.

Rebecka Le Moine (MP)

Riksdagsledamot och talesperson för biologisk mångfald

Elina Brodén (MP)

Kommunalråd i Borlänge

Richard Holmqvist (MP)

Ledamot i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Falun 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel