Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Resonemang om myndighetsutövning faller ihop som ett korthus

Replik: Edsinger och Kolsjös utgångspunkt är att Falu kommun diskriminerar Lugnetkyrkan i sin myndighetsutövning och hindrar religionsfriheten. De klagar på Joakim Storcks uttalanden som ordförande i kommunstyrelsen. Men Edsinger och Kolsjö förstår inte vad ordet myndighetsutövning betyder. Myndighetsutövning är när en kommun utövar samhällets makt över en enskild person/organisation. Jag kan till exempel i min roll som lärare sätta betyg, socialsekreteraren avgör om en person ska ha försörjningsstöd, kommunen kan kräva av ett företag att de åtgärdar störande buller – allt sådant är myndighetsutövning. Men när Falu kommun hyr en förskolelokal av Lugnetkyrkan så är det ett frivilligt avtal och inte myndighetsutövning. Det faller under Lagen om offentlig upphandling och civilrätten. Edsinger/Kolsjö menar att jag blandar bort korten men det är deras resonemang om myndighetsutövning som faller ihop som ett korthus när man tänker efter.

Vad är det då som gäller vid offentlig upphandling? Kommuner får ställa generella etiska och sociala krav vid upphandling. Falu kommun gör tusentals upphandlingar och i nästa alla upphandlingar är motparten ett företag. Dessa företag måste följa diskrimineringslagen. Det behöver inte Lugnetkyrkan göra som religiös organisation. De har full frihet att anse att "homosexualitet är en typ av trasighet" av teologiska skäl.

Men är det då lämpligt att ställa samma etiska krav vid upphandling på alla företag, religiösa organisationer och ideella föreningar som Falu kommun ingår affärsuppgörelser med? Sundsvalls kommun är ett exempel på ett väldigt tydligt ja på den frågan. De vill vid upphandling främja leverantörer som i sin verksamhet ”utgår från vad som står i diskrimineringslagen (2016:828)”. Falu kommuns upphandlingspolicy innebär också ett ja men kanske inte lika tydligt som Sundsvall.

Ibland uppstår det målkonflikter mellan olika mål och värderingar som religionsfrihet å ena sidan och frihet från diskriminering å den andra. Frågan vi diskuterat handlar om Falu kommuns hyresaffärer och affärsetik. Det handlar inte om myndighetsutövning eller om en kommun som sätter sig till doms. Det handlar om åsikten att Falu kommun ska ha en upphandlingspolicy som bygger på alla människors lika värde.

Svante Parsjö Tegnér

Gruppledare Liberalerna Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel