Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regionen har bestämt när eleverna får åka buss – hur ska de ta sig hem om de blir sjuka på andra tider?

Nu har vi fått nya instruktioner från Regionen om våra bussar, ja jag menar instruktioner för någon dialog har inte förts överhuvudtaget med kommunerna. Skolorna måste börja mellan 06.00-09.30 samt sluta 14:00-18:00 det har regionens politiker bestämt står det i utskicket vi kommuner fått. Kortare tider för vissa åldersgrupper.

Nu ställer jag en fråga till ordförande i Kollektivtrafiknämnden Ulf Berg.

Hur ska våra unga ta sig hem om de blir sjuka på andra tider än när ni bestämt att man får åka buss? Man kan bli sjuk i skolan på andra tider än de ni bestämt att man får åka med era bussar, ska eleverna betala en resa då eller ska föräldrar lämna jobbet och hämta?

Hur ska våra studenter som har arbetspraktik kunna åka buss till och från sin praktikplats? Praktik är numera en del av skolans utbildning redan på högstadiet och hela vägen upp på gymnasiet. Ska de betala en biljett då eftersom du tycker att bussbiljetter inte kostar så mycket.

Det har redan börjat hända saker man inte förstår på regionen och mest inom kollektivtrafiknämnden där.

• Begränsningar på skolkortet till 2 resor per dag.

• Begränsningar på när man får åka till och från skolan.

• Du får inte använda ditt busskort på helger.

• Inga fria resor för elever på sommarlovet.

I Säters kommun har vi organiserat aktiviteter för våra unga mest inne i centrala Säter och förlitat oss på att det går bussar och att ungdomarna kunnat åka hem när de vill.

Så en dialog med oss kommuner är det minsta man kan begära för att samhället ska kunna fungera så bra som möjligt.

Samhällets framgång hänger på att det fungerar hållbart både socialt och miljömässigt och inte bara ekonomiskt för en part.

Ulf Berg har du glömt bort att det finns samarbetspartners, nämligen kommuner och människor, inte bara marknad och kortsiktig ekonomi.

I Säters kommun har vi en strategi som säger att samhället ska vara hållbart ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Vilken strategi har du?

Vänligen Mats Nilsson

Kommunstyrelsens ordförande i Säters kommun och Socialdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel