Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Region Dalarna behöver nya rutiner

I Dalarnas Tidningar har vi kunnat följa att det riktats kritik mot Region Dalarnas högste tjänsteman.
Vi har även kunnat läsa en märklig intervju i Dalarnas Tidningar där Region Dalarnas ordförande både försvarar och tar avstånd från olika delar av en artikel i ärendet som han tillsammans med några chefstjänstemän står som avsändare till.

Region Dalarna är ett kommunalförbund med Dalarnas 15 kommuner och Landstinget Dalarna som medlemmar. Det är således skattebetalarnas pengar som finansierar Region Dalarnas verksamhet. Omsorg om skattebetalarnas pengar måste alltid vara en ledstjärna för oss politiker.

Vi har reagerat starkt på köp av konsulttjänster på drygt 300 000 kronor för mediarådgivning som Region Dalarnas chef har gjort. Det ska inte vara möjligt för den som utsatts för kritik att köpa tjänster för sin egen krishantering. Det beslutet skall i detta fall ha fattats av den politiska ledningen, förslagsvis arbetsutskottet. Det har sedan funnits betydligt lämpligare och mer kostnadseffektiva konsulter för ett sådant arbete. Men samtidigt borde den egna kompetensen ha räckt till för att veta hur media skulle bemötts i den aktuella frågan.

Det är vår uppfattning att fakturan på 312 500 kronor har skadat förtroendet för Region Dalarna i betydligt högre utsträckning än debatten om hur personalens arbetstider granskats, som ju var upphov till hela denna sorgliga historia.

Vi kommer därför att föreslå att arbetsutskottet ser över vilka rutiner som ska gälla och gör förändringar i delegationsordningen så inte tjänstemän kan köpa in tjänster som uppenbart kan riskera ses som hjälp till egen krishantering.

För att slippa framtida misstankar att dåliga rutiner orsakat ytterligare slöseri med skattepengar förutsätter vi vidare att revisorerna kommer att utreda om Region Dalarna använt skattebetalarnas pengar på felaktigt sätt även i andra sammanhang.

Ulf Berg (M)

Oppositionsråd, Landstinget Dalarna

Mikael Rosén (M)

Oppositionsråd, Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel