Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regeringens budget förskräcker – återupprätta arbetslinjen, lägg ner ledighetslinjen!

Regeringen presenterar sin budget med stöd av samarbetspartierna C och L. Innehållet förskräcker. Friår, familjeveckor och bidragskarusell. Det som behövs nu är istället krisinsikt efter att rådande högkonjuktur slösats bort.

Sverige har akuta problem som är systemhotande: statens våldsmonopol bryts sönder av gängkriminella som använder automatvapen, bomber och handgranater. Till och med amerikansk polis på besök är chockade över det allvarliga tillståndet. Vanligt folk hamnar i skottlinjen. Medborgarnas trygghet ifrågasätts med all rätt.

Lågkonjunkturen närmar sig snabbare än väntat. Högkonjunkturen har slösats bort utan nödvändiga strukturreformer vidtagits, och regeringen har inte rustat Sverige för kärvare tider. Kommunerna går på knäna. Omvärldens dom är hård. Kronan har fallit i värde.

Socialbidragen förväntas öka med 13 procent under mandatperioden. Socialdemokraternas mål om lägst arbetslöshet i EU slopas. Resultatet (6,8 procent) blev 22 plats av 28. När Löfven satte målet var Sverige på 12 plats. Vi har istället tappat tio placeringar.

Nu krävs reformer för ett tryggare och sammanhållet Sverige!

Några exempel:

Bidragsreform. Bidragstak så att det alltid lönar sig mer att jobba. Tydliga krav på motprestation för bidrag och bättre uppföljning på aktiviteterna.

Skattereform som gör det mer lönsamt att arbeta. Fyra miljoner svenskar får inte mer i plånboken med regeringens budget.

Trygghetsreform. Slopad straffrabatt för unga och ny straffskärpning för såväl gängbrott som hedersbrott. Satsa på fler poliser istället för friår.

Läget är allvarligt. Det krävs genomtänkta, handfasta och effektiva åtgärder istället för verkningslös symbolpolitik.

Ulrik Bergman (M)

Ordförande Moderaterna Borlänge

2:e vice ordförande Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel