Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regeringen struntar i pojkars rätt att skydda sig mot cancer

Annons

HPV-infektion är mycket vanligt, hela 80 procent av oss drabbas av HPV någon gång. De flesta läker ut infektionen av sig själv men för runt 1 200 personer varje år i Sverige blir effekten av viruset cancer.

Sedan 2012 erbjuds flickor vaccin mot humant papillomvirus (HPV) som skydd främst mot livmoderhalscancer och kondylom (könsvårtor). Senare forskning har visat att flera cancerformer som även pojkar/män drabbas av, såsom anal-, svalg- och peniscancer, är orsakade av HPV. Exempelvis ökar HPV-orsakad svalgcancer årligen med 5 procent och med samma ökningstakt kommer antalet vara fördubblat inom 15–20 år utan vaccination. Trots kunskapen är pojkar i Sverige fortfarande exkluderade från HPV-vaccination i det allmänna vaccinationsprogrammet. När en pojke har sex med en ovaccinerad person skyddas han inte mot eventuell HPV-relaterad cancer eller kondylom.

Hur kan vi motivera att pojkar inte får samma skydd som flickor?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar sedan ett par år att inkludera pojkar i vaccination mot HPV, socialutskottet stöder detta till fullo och en klar majoritet av remissinstanserna är positiva förslaget. Land efter land väljer att inkludera pojkar i vaccination mot HPV för att få bort viruset från samhället, för det räcker nämligen inte med att bara vaccinera flickor. Nu börjar regioner som Stockholm och Blekinge undersöka och planera för att själva gå före beslut i Sverige eftersom regeringen inte kommer till skott angående pojkars rätt till HPV-vaccination.

Varje termin som går utan att pojkar erbjuds HPV-vaccination innebär onödiga sjukdomsfall, lidande och förlorade liv. Elevhälsan var redo att börja vaccination årskurs 2018/2019 men på grund av socialminister Lena Hallengrens, och regeringens, förhalande av denna fråga har nu ännu en årskull pojkar missat möjligheten till skydd mot HPV. Det är dags att skrida till handling!

Till Lena Hallengren och regeringen uppmanar vi: Ta ansvar för folkhälsan och inför ett rättvist och jämlikt skydd mot cancerframkallande virus – ett beslut om könsneutral och kostnadsfri HPV-vaccination behövs nu för att kunna erbjuda pojkar HPV-vaccination i höst. Ytterligare dröjsmål kommer att innebära att endast välbeställda föräldrar har råd att betala för att skydda sina söner.

Katarina Johansson

Oberoende rådgivare cancerpatientfrågor, tidigare ordförande och grundare av Nätverket mot cancer

Christer Borgfeldt Professor, Lunds universitet samt överläkare kvinnokliniken, Skånes Universitetssjukhus (SUS) Lund

Annika Johnsson

Överläkare Centrum för sexuell hälsa, SUS, Malmö

Gediminas Baseckas

Överläkare, Regional Patientprocessledare för peniscancer i Södra Sjukvårdsregionen, SUS Malmö

Peter Kirrander

Med dr, överläkare, urologiska kliniken, Örebro

Marie-Louise Lydrup

Docent, Lunds universitet samt överläkare i kirurgi, SUS Malmö

Sinja Kristiansen

ST-läkare och doktorand, SUS Malmö

Johan Wennerberg

Senior Professor, ÖNH-läkare, SUS Lund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel