Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rädda mellanösterns yazidier från folkmord och förföljelse

3:e augusti 2014 var det ett helvetes år för alla yazidier då IS dödade tusentals yazidier och tusentals barn våldtogs och såldes. Det är ren och skär skam att etnisk rensning tillåts utspela sig framför våra ögon, utan att någon ingriper.

Det är dags att tala klarspråk om Mellanöstern. Sverige och EU måste en gång för alla stå upp för yazidier och andra minoriteters rätt att få bestämma sina egna öden.

Ett IS-kalifat i ruiner och det inbördeskrig som rasat i Irak i åtta år blottar verkligheten för de mest utsatta i området. I krig finns inga segrare, brukar det sägas – men det finns alltid de som förlorar mer än andra. Så har situationen sett ut för Mellanösterns yazidier i århundraden. Förtryck, massakrer och rena folkmord är återkommande svarta kapitel i den yezidiska historien. Härjningarna mot de grupper som inte har några allierade i en fientlig omgivning har resulterat i närapå en utplåning av Mellanösterns mångfald.

Världens värsta land för yazidier. Före 2003 års militära intervention i Irak fanns det närmare 1 miljon Yazider. Idag är det på sin höjd ett par hundra tusen kvar.

Unga afghaner får gräddfil – men Yazidier som flyr IS får avslag.

I Irak fanns det före inbördeskriget närmare 1 miljon yazidier. Hur många som finns kvar i dag återstår att räkna fram. Över 35 yazidiska byar med uppskattningsvis 50–60 000 invånare attackerades av IS den 3 augusti 2014 och tömdes på sin befolkning. De som inte dödades eller tillfångatogs flydde. De fåtal individer som återvänt till sina byar ser ingen framtid där. Detta rapporterade SVT i ett uppmärksammat reportage i vintras.

Det går inte längre att blunda för det faktum att yazidier helt håller på att rensas.

Fesal Alyas

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel