Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rad insatser på gång i Mora – visst vågar vi satsa på skolan!

Replik: Våga satsa på skolan! Den uppmaningen kom nyligen från Lärarnas Riksförbunds representant Therese Lindberg (MT 2019-03-15) till oss politiker i Mora. Lindberg lyfter bland annat i sin debattartikel att lärarlönerna måste höjas och arbetsmiljön bli bättre för att behålla och locka lärare. Skribenten verkar dock inte riktigt ha hängt med i det som har hänt det senaste året. På kommunstyrelsens möte 26 februari togs beslutet att behöriga lärare på högstadiet och gymnasiet i år är prioriterade i löneökningen. Detta för att vara konkurrenskraftiga i ett läge där det är lärarbrist. Men precis som Lindberg tar upp räcker inte det. Sedan i höstas finns det studiepedagoger, som avlastar lärarna administrativt, på båda våra högstadieskolor. Det har tagits emot mycket positivt och kommer att fortsätta utvecklas. 

En annan viktig sak för bra arbetsförhållande är den fysiska miljön. Våra enkäter visar att detta är något vi måste prioritera och därför öronmärktes 13 miljoner till lokalunderhåll förra året och i år har lika mycket avsatts. Tekniska förvaltningen har fått i uppdrag att sammanställa en lista med prioriteringsordning, så att det blir tydligt och transparent. Andra insatser som görs, för att locka tillbaka lärare som har lämnat yrket, är att de kan få delar av tjänsten avsatt till utbildning eller fördjupning, för att få ny inspiration. Nya lärare kan dessutom utbilda sig samtidigt som de arbetar. 

För att få till ett bra samarbete med lärarfacken och politiken finns det möjlighet för representanter att delta på för- och grundskolenämndens möten. De kan då komma med synpunkter och få insyn i vad som är på gång. Det är också värdefullt för oss politiker. Vi har en spännande tid framför oss där det bland annat finns planer på nybyggnationer, pulsträning och profilinriktningar. Skolan är prioriterad som synes ovan och visst vågar vi satsa!

 

Rose-Mari Bogg (C)

Ordförande i för- och grundskolenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel