Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Psykisk ohälsa är en tickande bomb – mår man dåligt kan man inte ”stå på vänt”!

Helgen 16-18 augusti hade S-kvinnor kongress i Malmö. Dalarna hade fyra ombud och vi gjorde vårt bästa för att få gehör för våra hjärtefrågor inom hälso- och sjukvården.

Svenska barn är alltför stillasittande vilket kommer att innebära framtida hälsoproblem för en hel generation. Eftersom barns hälsa är ojämlik behöver skolan, som når alla barn, få ett utökat ansvar för att barn rör på sig mer under skoltid. Det finns en tydlig koppling mellan barns fysiska aktivitet och psykisk ohälsa. Den psykiska ohälsan bland barn och unga är ett stort samhällsproblem som tyvärr ser ut att öka i omfattning. Därför måste alla samhällsnivåer ta ett ansvar för att vända den utvecklingen.

Vi vet att Sveriges akuta hjärtsjukvård är i världsklass. Men det finns brister i jämlikhet avseende var man bor, ålder, kön och disponibel inkomst. Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken hos såväl män som kvinnor i Sverige. Det finns bristande genuskunskap inom vården vilket innebär att kvinnor löper dubbelt så stor risk än män att dö inom ett år efter en hjärtinfarkt. Detta är helt oacceptabelt! Hjärt- och kärlforskning måste bli lika bra för kvinnor som för män.

I Sverige är psykisk ohälsa det vanligaste hälsoproblemet. Lika många drabbas av det som smärta i rygg, nacke och skelett. Studier visar att 25 procent av svenska kvinnor och 15 procent av männen har psykiska besvär. Antalet unga som uppger att de känner oro och ångest har ökat kraftigt. I de flesta åldersgrupper har självmorden minskat men i åldern 15-24 år har de ökat. Psykisk ohälsa är en tickande bomb! Vi S-kvinnor anser att det ska finnas tillgång till jämlik psykiatrisk vård i ett tidigt skede. Mår man dåligt kan man inte ”stå på vänt”! Insatser ska sättas in snabbt!

Dessa frågor var de som vi ombud från Dalarna drev under S-kvinnors kongress i Malmö! Vi är mycket nöjda med att kongressen ställde sig bakom våra förslag på hur vi kan förbättra svensk hälso- och sjukvård inom dessa områden.

Ingalill Persson

Tiina Jansson

Irja Fors

Agneta Andreasson Bäck

S-kvinnor Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare