Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Prata med sjuksköterskor som jobbar vid ”fronten” – och rädda Dalarnas hälso- och sjukvård!

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har fått till ett centralt avtal med Sobona och OFR Hälso- och sjukvård (Offentliganställdas Förhandlingsråd), där Vårdförbundet ingår, det vill säga alla organiserade sjuksköterskornas företrädare. Förutom en nationell reglering av veckoarbetstiden för medarbetare som enbart jobbar natt handlar det om ett avtal som inte innehåller några siffror för att enligt parterna ”ge utrymme för lokal lönebildning”.

Parterna uttrycker att det ska satsas på individuella och differentierade löner för att prioritera vissa personalgrupper och skapa en viss lönespridning. Det nämns att lönesatsningen ska gynna ”särskilt yrkesskickliga” för att öka möjligheten till lönekarriär inom yrket över tid. Löneavtalet är utan angivna nivåer för löneökningar med fortsatt fokus på lokal lönebildning (se skl.se).

Olika politiker inom Region Dalarna som till exempel Ulf Berg har redan bekräftat och uttalat avsikten att få till en lokal satsning på hälso- och sjukvården inom Region Dalarna som blir bra och kan bemöta dagens och framtidens ökande krav!

Men: Som det verkar vara nu kommer Region Dalarna att säga upp befintliga lokala 24/7–avtalet i samband med att det ska hittas lokala lösningar enligt nationella avtalet mellan SKL och vårdparterna.

24/7–avtalet var moroten som innebär extraersättning i tid eller pengar för främst sjuksköterskor som jobbar obekväm arbetstid som helger och nätter. Landstinget tog fram 24/7 för att förhindra den totala katastrofen inom vården efter att det så kallade ”nattavtalet” tidigare tagits bort.

Att nattavtalet blev uppsagt av LT Dalarna gjorde att hundratals sjuksköterskor slutade, sökte sig till kommunala arbetsplatser eller något helt annat och de flesta andra som hade möjlighet enligt sitt arbetskontrakt valde att inte jobba på obekväm arbetstid längre. Det blev kris, och då hittade man på 24/7-avtalet som inte fick heta ”nattavtalet” mer, när det låg så mycket prestige i saken för LTD.

Att säga upp 24/7-avtalet som just nu knappt kan säkerställa grundbemanningen främst på sjukhusen även på obekväm arbetstid, kan inte gå bra om man inte ersätter en morot med en annan, som ger något även för personal som inte bedöms som ”särskilt yrkesskickliga!”

Enligt Vårdförbundets drömmar ska lokal lönebildning innebära att var fjärde sjuksköterska kommer att öka sin lön med upp till tiotusen kronor fördelad på tre år som avtalet gäller. Men om det inte kommer in ett pengaregn måste medel tas ur samma pott som avdelningscheferna får för den ”vanliga” löneökningen till medarbetarna (som i alla fall jämnar ut inflationen…)

Detta leder till att 3 fjärdedelar av personalen möjligtvis får både ingen eller mindre löneökning än på vanliga år och att de går miste om möjligheten att tjäna mer genom att jobba obekväma tider. Rent krasst kan det innebära att en stor del av sköterskorna tjänar upp till 5000 kronor mindre i månaden! Vem av dem som ”drabbas” kommer då att känna sig nöjd eller vill jobba kvar?

Och hur ska definitionen ”särskilt yrkesskickliga” tillämpas, vem klassificerar personalen och hur vill man bemöta alla personers egna åsikter om sin skicklighet – jag är övertygad om att allt för många kommer att uppfatta det som en nedgradering jämfört med sina arbetskamrater som ”inte är ett dugg mer engagerade än dem”, om de inte är med i ”löneökningsgruppen”… Nu har Region Dalarnas politiker ansvaret att rädda hälso- och sjukvården i regionen!

Gör inte om samma fel som gjordes när nattavtalet togs bort utan lämplig kompensation!

• Många kommer att säga upp sig!

• Jättemånga kommer att vara missnöjda och förlorar förtroendet för ledning och politikerna!

• Chefer kommer att behöva bråka med medarbetarna på lönesamtalen om vem som anses som särskilt yrkesskicklig eller inte

• Dalarna förlorar sin attraktivitet som arbetsgivare jämfört med andra Regioner

• Ännu fler vårdplatser måste stängas och färre operationer kan genomföras!

• Ännu mer vård måste köpas av grannregionerna!

Ta inte bort avtalet förrän ni har hittat en tydlig och klar väg som garanterar att inga sjuksköterskor kommer att känna sig ”utanför” och eller tjänar mindre än nu!

Prata med sjuksköterskor som jobbar vid ”fronten” och bilda er en uppfattning om hur de funderar på situationen.

Vårdförbundet har som avsikt att granska arbetsgivarens lokala satsningar men har inte möjlighet att säga upp avtalet förrän efter 2 år – när skadan redan har skett.

Fråga dig själv: Vill du jobba varannan helg och en del nätter varje månad om du varken får extra betald eller betraktas som särskilt skicklig – låter inte lockande i mina öron. Hoppas på att ni inte är resistenta på goda råd som era föregångare!

Med vänlig hälsning.

Christoph Frank, Intensivvårds- och narkossköterska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel