Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Politikerna lyssnar numera mer på byråkraterna än på personalen som arbetar i vården

Annons

Vad är anledningen till att det saknas sjuksköterskor, så att verksamheter på avdelningar och kliniker inte kan ta hand om patienter som det var tänkt?

En bidragande orsak är att politiker och högre chefer inte har förstått att dagens sjukvård är en del av en marknad, därför kan sjuksköterskor få betydligt mer betalt och ofta bättre anställningsvillkor inom andra företag i branschen. Det är också totalt obegripligt att byråkratiskt arbete värdesätts ekonomiskt mer än arbete inom praktisk sjukvård, en sjuksköterska som slutar på en avdelning och istället börjar arbeta på regionens kansli får en betydligt högre lön – fullkomligt galet, anställda som arbetar ute bland patienterna ska naturligtvis vara löneledande.

Det har också skett en maktförskjutning från anställda som arbetar i vården till byråkratin. Politikerna lyssnar numera mer på byråkraterna än på personalen som arbetar i vården. Ett skräckexempel på byråkraternas och konsulternas makt är Nya Karolinska i Stockholm, där det enligt Dagens Nyheter det numera finns fler chefer än vårdplatser.

Region Dalarna verkar vara på väg i samma riktning. Varför skär inte ledningen till att börja med ner byråkratin med 20 procent? Eftersom det går bra inom industrin så går det säkert också bra inom sjukvården. Tar man bort en massa småpåvar och ger de praktiskt arbetande större inflytande över verksamheten så kommer kostnaderna minska och effektiviteten öka. Om man också lyckas få alla icke direkt sjukvårdande avdelningar att inse att deras huvuduppgift och berättigande är att ge service till sjukvården och inte som en del tror idag att sjukvården är till för deras verksamhet. Ett aktuellt exempel är IT-verksamheten som vården idag inte har något egentligt inflytande över.

Våra politiker gömmer sig också bakom en ständigt växande informationsavdelning, antagligen för att slippa konfronteras med väljarnas och personalens missnöje.

 

Bengt Holmquist (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel