Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Otydligt och ogenomtänkt - det nya rökförbudet riskerar att människor döms på osäkra grunder

Annons

Den 1 juli tillträdde en ny förbudslag mot rökning utanför restauranger, affärer, skolgårdar, perronger, och lekplatser som allmänheten har tillträde till in. Detta kommer givetvis att så småningom belasta oss i kommunen på många sätt. Det kommer att bli en belastning inte bara av tillsynsskäl utan även eftersom att lagen är otydlig och ogenomtänkt. Därför kommer den att medföra svårigheter för medborgare och myndigheter att veta vad som faktiskt gäller. Detta är jag mycket kritisk till!

Låt mig ge ett exempel: när lagen inte anger hur långt utanför entrén på uteserveringar, eller hur långt rökförbudet sträcker sig vid en busshållplats, blir det upp till oss i kommunen att tolka lagen och bestämma avståndet. Medborgarna löper då stor risk risken att dömas på osäkra grunder. Det kan också uppstå allmän förvirring i olika tolkningar av lagen. Det gynnar inte någon.

Ett annat problem är att affärsidkare, till exempel krögare och restaurangägare, inledningsvis alltså måste chansa på var gränsen för förbudet ska gå. Risken att man då gör olika är givetvis påtaglig.

Ytterligare ett problem är att innehavaren av till exempel en restaurang eller en annan plats där rökförbudet nu gäller enligt lag har ansvar att stoppa personer som röker utanför deras ägor - det trots att de kanske inte äger eller disponerar gatan eller marken utanför. Detta är rättsosäkert. Det kan dessutom uppstå osämja i de här situationerna och att påkalla polis är svårt med tanke på den resursbrist som råder.

Alltså, de orimliga regler som träder i kraft är enligt min mening absurda och otydliga. Därför kommer jag som ordförande i myndighetsnämnden att initiera en diskussion kring avståndet så att ingen medborgare ska drabbas av detta. Jag hoppas att alla kommuner i Dalarna gör likadant. Vi politiker måste säkra så att medborgarna inte döms i onödan!

Katarina Gustavsson, Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel