Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Oseriösa företag, undermålig lagstiftning och slösaktigt beteende - styr upp gruvverksamheten i Dalarna!

Replik: Jag sympatiserar med Erik Vikströms inställning att det finns tillfällen då vi måste offra något som vi håller kärt för det allmännas bästa. Tänk om fler tänkte så. Vi delar även andra uppfattningar som att miljökostnaderna för gruvor ofta är enorma, att svensk minerallagstiftning är svag och föråldrad och att vi måste ta ansvar för vår konsumtion. Därefter faller dock vår gemensamma världsbild isär.

Dokumenterat giriga storföretag i Kongo kommer inte att besinna sig för att Sverige har en bättre arbetsmiljö. Vi måste därför stödja demokratiska krafter på andra håll i världen till en bättre lagstiftning och mot den hänsynslösa exploateringen som sker av såväl arbetare som mineraler.

Syftet med en undersökning är alltid att öppna en gruva. Därför finns det alla skäl att vara vaksam. I Sverige finns idag 600 undersökningstillstånd för gruvverksamhet. Flertalet har utländska innehavare med kortsiktiga brevlådeföretag som saknar tillräckligt med eget kapital. Istället söks kapital efter hand på en nyckfull finansmarknad.

Affärsidén är att förädla prospekteringsresultat som sedan kan säljas vidare till en ny spekulant. Prospektering innebär i något skede borrningar och provbrytningar. Om något går snett under den processen kan de vare sig återställas eller ersättas. Man arbetar medvetet med företagskonstruktioner som är svåra att ställa till svars.

När Bergsstaten ger undersökningstillstånd är prövningen av bolagens långsiktiga ekonomiska förmåga undermålig. Tillstånd ges utan några som helst högre krav.

Svensk minerallagstiftning är världsunikt lättvindig. Den innebär bland annat att mineralersättningen till staten är blygsamma 0,05 promille (år 2017 fick man in ynka 3 miljoner). Även själva bolagsskatten är internationellt sett låg. Samtidigt står staten för kostsam infrastruktur i miljardklassen för att transportera malmen. Dessutom, och kanske viktigare, är att lokalsamhället i stort sett är utestängt från att föra fram sin talan.

Förhållandet mellan företag, stat och lokalbefolkning är ojämlikt. Det finns en intressekonflikt mellan tillgången på viktiga metaller och samhällets förmåga i andra avseenden. Därför behövs en bättre balans och ökad jämlikhet mellan de olika intressen och aktörer som påverkas av prospektering och brytning.

Idag är det exempelvis fritt fram att prospektera på vattenförande åsar och i kommuners utvecklingsområden - något som inte kan fortsätta.

Det finns dessutom en övertro på att batterimetallerna och snabb elektrifiering ska frälsa oss från klimatförändringarna. Visst, metallerna har en given roll, men de räcker inte till allt. På bara några få decennier håvar vi nu upp lika mycket som under hela den tidigare världshistorien - det är inte att vara aktsam med våra gemensamma resurser.

En stor del av det som tas upp går dessutom till nonsensprylar. Metallerna kommer därför att i framtiden ta slut eller utvinnas till en ännu högre energi- och miljökostnad. För att lösa klimatkrisen måste vi helt enkelt använda våra råvaror med eftertanke.

Släpp inte in oseriösa företag i verksamheten, ompröva minerallagstiftningen, spara på våra metaller och ge stöd till demokratiska och fackliga framsteg i utsatta länder!

Anders Gottberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel