Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ordningsvakt: Vem bär ansvaret när en minderårig går runt med ölburk på allmän plats?

Som ordningsvakt så arbetar jag i offentliga miljöer. Det gör att jag, särskilt under somrarna, möter flertalet minderåriga som är i olika grad berusade. Den stora frågan som uppstår är vem som bär ansvaret för dessa unga människor när dom rör sig ute i berusat tillstånd?

För att reda ut ansvarsfrågan vad gäller minderåriga som förtär alkohol på allmän plats så vill jag börja i situationen som uppstår på eller i kring evenemang på stan. För att ta ett exempel: vem ska agera när en minderårig ungdom går runt med sin ölburk under Classic Car Week i Rättvik? Inledande kan tyckas att det är polisens ansvar. Det blir ett så kallat direktförverkande av alkoholen (vända upp och ner på burken och se till att den slängs i papperskorg). Det är juridiskt rätt handlat. Därtill kommer ett ansvar som juridiskt sätt är mer utav ett hårklyveri. Enligt socialtjänstlagen (kap 14 §1.3) så har den statligt anställde skyldighet att anmäla sin oro till socialtjänsten om denne misstänker att ett barn far illa. När ska den anmälan göras? I det här fallet så vore det ju bra om experterna, socialtjänsten själva, tog sig ut och mötte ungdomarna på stan och själva agerade direkt i situationen.

Ett lysande exempel på hur kommunala instanser samverkar i insats för att trygga ungdomar på glid under evenemang är att se på hur det fungerar i Avesta under deras karneval. Där går socialtjänsten ut tillsammans med fritidsledare och andra aktörer i social sektor med ett stort antal vuxna som både arrangerar aktiviteter och tävlingar. Samtidigt som de då också engagerar sig i ungdomarna på plats i ett förebyggande syfte.

För att återgå till exemplet med ungdomen på Classic Car Week så kan sägas att den typen av insats inte finns. Tvärsom så menar socialtjänsten, i DT den 13 december 2018, att de inte tänker gå ut och göra polisens jobb. Ansvaret för ungdomsfyllerister ligger därmed på polisens arbete mot ordningsstörningar, utifrån socialtjänstens tolkning av arbetsfördelningen. Det här är inte unikt för Rättvik och Classic Car Week.

Jag har lärt mig att ska man nu skriva något sånt här och dessutom få gehör så måste det ställas direkta frågor. Därför ber jag att få fråga samtliga socialtjänster i länet:

Tycker ni själva att ni tar ert ansvar såväl moraliskt som juridiskt?

Jag undrar också om det är jag som överdriver bilden av såväl situationen ute på evenemanget eller det ansvar som jag anser föreligger myndigheter och vuxna?

Jag vill också fråga Älvdalens kommun som till helgen har arrangemanget Musik och Motor i byn: Vad kommer ni att göra för att möta upp ungdomar i en utsatt miljö och ett eventuell begynnande missbruk under evenemanget?

Andreas Wikblad Bohm, ordningsvakt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel