Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Okunskapen hos länets mäktigaste politiker bådar inte gott för Dalarnas framtid!

Replik: I en debattartikel kritiserar Ulf Berg med flera vår, Socialdemokraternas och Vänsterpartiets, skuggbudget.

”Felräkningspengar”. Så kallade Ulf Berg (M) besparingen på hälsa- och sjukvården om 157 miljoner under det senaste fullmäktige. 157 miljoner motsvarar den totala kostnaden för akuten i Mora, alla hjärtoperationer i länet, alla Dalarnas ungdomsmottagningar, patienthotellet och hela den palliativa vårdavdelningen – allt detta tillsammans. Det är en enorm besparing, ingen felräkning. Det finns inga osthyvlar som kan karva så djupt.

Regionfullmäktige beslutade, tyvärr, i enlighet med den borgerliga majoritetens budget och regionplan. Budgeten är siffrorna, planen är orden som förklarar dem. I vanliga fall. Det gäller dock inte den borgerliga majoriteten i Region Dalarna. I deras budget finns besparingar – men inte ett ord om hur dessa ska åstadkommas återfinns i planen. I debatten förklarade de borgerliga regionråden detta med att ”vi gör en budget, tjänstemännen ska följa våra beslut”. Så praktiskt. Spelar det ingen roll för dem vad som försvinner?

Det såg likadant ut i höstas när budgeten beslutades. Sjukvårdens pengar räknades upp för lite och i början av 2019 blev påföljden panikbesparingar. Vi minns till exempel haveriet att ”allmänt gnet” skulle spara omkring 7 miljoner. Och att ambulansen, som egentligen behöver mer resurser, skulle spara 6 miljoner. Allt detta utan någon som helst utredning eller riskanalys. Det var, bokstavligen, en Power Point-bild som presenterades som beslutsunderlag.

Detta haveri riskerar nu att upprepas.

Vi Socialdemokrater har vid ett flertal tillfällen lagt förslag om att istället lära av historien. Förra mandatperioden genomgick dåvarande Landstinget Dalarna ett stort arbete för att klara ekonomin och det med goda resultat. I 36 månader låg vi under rikssnittet i kostnadsökningar. Detta var möjligt tack vare hårt arbete från personalen och genom ett brett politiskt ansvarstagande grundat i djuplodade analyser och underlag. Vi menar att ett liknande arbete behöver göras igen. Ordning och reda.

Den borgerliga majoriteten väljer istället smyg- och pekmetoden. De smyger in besparingar i budgeten för att sedan peka på tjänstemännen om ekonomin inte går ihop för sjukvården.

När det gäller statsbidrag från regeringen för sjukvård, ja då kommer nästa drapa. I vår budget ser vi till att de faktiskt går till sjukvård. I alliansens budget ska pengarna istället stanna i centrala potter, antagligen för att täcka underskott. Men sjukvården behöver ju pengarna. De som kan verksamheten bäst, det vill säga personalen inom sjukvården, på sjukhusen och på klinikerna ska också kunna äga och fördela sina medel. Ulf Berg vill istället detaljstyra.

Det är dessutom så att vi faktiskt redan har kännedom om vad regeringen och SKL, Sveriges kommuner och landsting, har kommit överens om att pengarna ska gå till. Att de blågröna hävdar motsatsen pekar enbart på att de inte verkar ha koll.

Det är allvarligt när länets mäktigaste politiker kallar 157 miljoner kronor för "felräkningspengar" och inte känner till viktiga politiska överenskommelser på nationell nivå. Det bådar inte gott - varken för regionens ekonomi eller för Dalarnas sjukvård.

Elin Norén (S)

Abbe Ronsten (S)

Sebastian Karlberg (S)

Oppositionsråd för Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel