Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ökad kunskap och samverkan behövs för att stärka dalaevenemangen

Dalarna kan erbjuda så många evenemang som är till så stor glädje för besökare från hela världen. Både inom kultur, idrott och underhållning.

Samtidigt krävs ökad kunskap och kompetens för att Dalarna även i framtiden ska vara ett attraktivt evenemangslän. Därför är det viktigt att hitta fler samarbetsformer mellan arrangörerna för att stärka och utveckla länets evenemang för framtiden.

Vilken roll kan Region Dalarna och Visit Dalarna få i det sammanhanget?

Under mina år som ansvarig för bland annat Vansbrosimningen och Svenska Skidspelen inser jag vikten av bra samverkan. Men först en kort bakgrund.

Länge räckte det för arrangörerna med att bara arrangera själva loppen, föreställningarna eller basprogrammen för ett lyckat resultat. I dag måste man erbjuda så mycket mer för att behålla attraktionskraften.

Man måste exempelvis tänka ”paketlösningar” som svarar på frågor som:

• Hur kommer deltagarna, med anhöriga, till Dalarna?

• Var ska de bo och äta?

• Vilka upplevelser kan man erbjuda förutom själva evenemangsbesöket?

I det sammanhanget är rätt kommunikation och marknadsföring extra viktigt. Men det gäller att använda rätt kommunikationsverktyg och man måste hitta rätt målgrupper vid rätt tidpunkter. Vi lever i en ny tid med en annan konkurrenssituation.

Det räcker alltså inte med att bara vara duktig på att genomföra själva evenemanget. Det gäller att klara av så mycket mer.

Men finns den kunskapen i Dalarna? Ja, bland vissa arrangörer, men det kan bli bättre hos andra.

Därför är det viktigt med ett större samarbete mellan de olika arrangörerna när det gäller utbildning och fortbildning.

Det är här som bland annat region Dalarna kan utveckla en samverkan mellan de olika aktörerna, för att öka den gemensamma kunskapsnivån. Det är här som Visit Dalarna kan få en viktig roll när det gäller kartläggningen av besökarnas önskemål och vanor.

Vi har kunskap i Dalarna. Det gäller bara att vi blir ännu bättre på samarbeta så att våra populära evenemang kan utvecklas för framtiden.

Jan Palander

– genom Tankesmedjan Dalarnas Framtid

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel