Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: När man talar om utsträckta händer så är man även beredd att fylla handen med innehåll

I gårdagens tidning kunde man läsa en inlaga från Björn Ljungkvist (M) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Det är för oss lite oklart vari Björns kritik mot Socialdemokraterna i Falun består, men vi vill ändå försöka räta till vissa frågetecken han försöker skapa gällande vår organisation och vår politik.

Socialdemokraterna är en politisk rörelse med en bred medlemsbas. Falun samlar närmare 500 medlemmar – i olika åldrar och med olika bakgrund – där alla utifrån sina egna intressen och förutsättningar är med och bidrar till utvecklingen av vår organisation och vår politik. Vissa kan säkerligen kallas grå men färgen är tämligen irrelevant. Vi värdesätter alla våra medlemmars engagemang.

(Vi väljer att bortse från det som insinueras gällande att vi skulle ”hota med stryk”. Detta måste vara en olycklig felformulering från nämnda debattör. Om inte så skulle vi på goda grunder kunna driva frågan om förtal.)

Gällande påståendet att det skulle vara vår retorik som gjort att nedläggningen av vissa skolor nu läggs på is är lika mycket smickrande som helt fel. Det som är orsaken till att Falualliansen inte kan vara säkra på att få igenom sin politik är givetvis att de har valt att styra i minoritet. Konsekvensen av ett minoritetsstyre är att Falualliansen måste ha med sig valda delar av oppositionen för att få igenom sina förslag i fullmäktige. För att få med oss eller andra partier i oppositionen så krävs mer än att man bara vill det. Det krävs att man är beredd att låta dem som man vill ska stötta ett visst förslag också får vara med och påverka. Det krävs att när man talar om utsträckta händer så är man även beredd att fylla handen med ett innehåll.

När vi Socialdemokrater styrde kommunen gjorde vi det enkelt för oss – vi bildade en majoritet. De senaste två mandatperioderna en majoritet över blockgränsen. Ett samarbete som vi menar har gynnat vår kommun väl då styret utan problem har kunnat ta de beslut man kommit överens om. Fördelen med detta är givetvis att de tuffa förhandlingarna om innehållet i politiken avklaras i och med kommunens regeringsbildning. Därefter har vi helt och fullt kunnat ägna oss åt genomförande utan att behöva tänka på oppositionen.

Falualliansen valde en annan. En mycket mer arbetstung väg, vilket de nu – istället för att hemfalla åt bitterhet och längtan efter sossar med grått hår – får ta ansvar för.

Roza Güclü Hedin, ordförande för Socialdemokraterna i Falun

Jonas Lennerthson, oppositionsråd för Socialdemokraterna i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel