Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Munhälsan har blivit en social klassmarkör – dags för tandvårdsreform!

Folkkampanjen för sjukvården ser att det är hög tid för en rejäl tandvårdsreform i Sverige. Idag är det så många som inte har råd med ordentlig tandvård, att utseendet i munnen har blivit en social klassmarkör. Detta gäller särskilt för äldre och fattiga, som inte har råd med de ofta höga egenavgifterna för mer avancerad tandvård.  

Dålig tandstatus kan försämras av många mediciner, inte minst av antidepressiv medicin och annan medicin som ger muntorrhet, och då ökar risken för hål i tänderna och tandlossning. Dessutom är det en vetenskapligt bevisad ökad risk för hjärtsjukdom, diabetes och demens vid en dålig tandhälsa. 

Dålig tandhälsa leder ofta även till tandsmärta och tuggsvårigheter, som ibland utlöser undernäring. Även de som får käkskador har det svårt idag! Dessutom ger dålig tandstatus lätt upphov till depressioner och dålig självkänsla. Vi måste faktiskt inse, att munnen tillhör kroppen! 

Vi föreslår kommunala och regionala initiativ för, att föra tandvården till sjukvården, med samma högkostnadsskydd som inom sjukvården. En möjlig öppning är, att till en början enbart erbjuda detta till dem som har allmän ålderspension eller allmän förtidspension/sjukersättning. Vi hoppas på sikt, att staten tar över finansieringsansvaret. 

Vi är väl medvetna om att vårdpersonal är oroliga för att en tandvårdsreform ska försvåra och/eller försämra för övrig sjukvård. Vi är noga med att betona, att detta är ej vår avsikt. Tvärtom vill vi verka för en ökad offentlig finansiering, där en ökad andel av vår nationella BNP går till vård och omsorg. Vi vill även ha nya vidareutbildningar till specialistundersköterskor i både somatisk vård, tandvård och psykiatrisk vård! 

 

Ken Swedenborg (ffs)

Partiordförande, Vidareutbildad undersköterska

Anni Andersson (ffs)

Undersköterska 

Rose-Marie Westerlund (ffs)

Vårdstuderande

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel