Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mora kommun höjer inte skatten - ”Vi lovar inte allt till alla men vi håller det vi lovar”

Annons

Cirka 40 av Sveriges 290 kommuner väljer att höja skatten till år 2020. Troligen kommer ännu flera att höja skatten kommande år. Skattehöjningar gynnar inte de personer med lägst inkomst. Därför är det bra att vi nu ser över alla kostnader så att vi blir ännu mer effektiva med de skattepengar som medborgarna betalar in till kommunen.

På kommunfullmäktige 17 juni valde Mora-alliansen att inte höja skatten i Mora kommun för år 2020.

Vi måste prioritera, vi kan inte göra allt. ”Vi lovar inte allt till alla men vi håller det vi lovar” var mantrat som Moderaterna och Mora-alliansen började lyfta under den förra mandatperioden.

Vi lyfter, vrider och vänder på alla stenar och ifrågasätter allt det som vi tidigare gjorts mandatperiod efter mandatperiod.

Kommer planerade åtgärder att räcka för framtida utmaningarna? Den demografiska utvecklingen innebär större kostnader för äldrevård, sjukvård och skola vilket kräver effektiviseringar och prioriteringar för att klaras av.

En kommun ska ha ansvar för, och primärt syssla, med skola, vård och omsorg. De är våra huvuduppgifter. I de olika verksamheterna kommer vi inte att kunna fortsätta jobba som tidigare. Nya arbetssätt är nödvändiga inom vård och omsorg för att möta det ökade behovet av välfärd.

Mora kommuns investeringar måste ses som en lista över de behov som föreligger och den måste ses som en långsiktig plan. Investeringar kan vara befogade och riktiga om de ger lägre totala driftskostnader och därmed en besparing av driftskostnaderna.

Kommunfullmäktige i Mora

Malin Höglund (M)

Per Ericson (M)

Sven-Anders Söderberg (M)

Arne Grahn (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel