Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Moderaternas skattesänkning på bränsle ett populistiskt hån mot landsbygden

Kommunstyrelsens ordförande (M) i Bräcke kommun kommenterade hånfullt den skattesänkning på 137 kronor/månaden för 830.000 invånare i landets 80 mest glesbefolkade kommuner med orden: ”Det räcker till en pizza i månaden.”

Reformen kritiserades också för att vara dyr och skulle kunna räcka till att anställa 3.100 undersköterskor.

Men hur är det då med Moderaternas eget förslag för att sänka kostnaderna för dem som bor i glesbygden? Vad betyder 1 krona i sänkt bränsleskatt i form av pengar i plånboken?

Jo, betydligt mindre visar det sig. En normalbilist i landsbygd kör omkring 1500 mil om året. Räknar vi på en bensinförbrukning runt 0,8 l/mil ger det en skattesänkning på 100 kr/mån. Och även om vi räknar högt på körsträckan och utgår från en dieselbil, som är vanligast på landsbygden och normalt lite snålare, säg 0,7 l/mil för att ändå räkna högt, så ger inte Moderaternas förslag mer än ”glesbygdsavdraget” förrän man passerar 2.350 mil/år.

Skillnaden är att moderaternas förslag ger ALLA bilister, också dem i storstäderna, denna skattesänkning. Därmed blir ”reformen” mycket dyrare, den skulle räcka till drygt 12.000 nya undersköterskor och ger ändå mindre i plånboken för den bilberoende landsbygdsbefolkning som M säger sig vilja gynna!

Moderaternas förslag är därmed inget annat än ett populistiskt hån mot alla oss som bor i Sveriges skogs- och inlandskommuner.

Lennart Sohlberg (S), Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel