Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Miljön betalar priset för Miljöpartiets frihandelsmotstånd i EU

Annons

Frihandeln möter ständigt nya fiender. I Europa växer protektionismen, samtidigt som USA sluter sig mot omvärlden. Som en befolkningsmässigt liten region i ett litet land i norra Europa, med stort beroende av handel med andra länder, står dock Dalarnas och Sveriges frihandelslinje starkt.

Sverige har oavsett regering välkomnat nya handelsförbindelser med omvärlden. Nu på söndag den 26 maj är det EU-val. I Europaparlamentet är dock läget det omvända: svenska EU-parlamentariker är mer protektionistiska än genomsnittet i Europa. Ett skäl till det är att politiker i Bryssel inte röstar som sina partier på hemmaplan. 

Miljöpartiet har under den senaste mandatperioden i regering ställt sig bakom en mängd nya handelsavtal, som det nya Ceta-avtalet med Kanada, men i Bryssel har deras EU-parlamentariker konsekvent tryckt på nej-knappen. 

De handelsavtal som EU förhandlar med andra länder ökar inte bara vår export och skapar nya jobb. Frihandel är ett plussummespel: det ökar välståndet både för det land som exporterar och det som importerar. Frihandel är också bra för miljön och klimatet. EU:s senaste frihandelsavtal sätter nya standarder för klimat- och miljökrav internationellt, men Miljöpartiets fyra parlamentariker röstar ändå konsekvent nej. 

Det slår ut EU:s möjlighet att kunna ställa högre krav på länder som vi handlar med, och hindrar utbytet av nya miljöinnovationer och billigare miljöteknik. 

I februari röstade Miljöpartiets ledamöter nej till att sluta ett nytt frihandelsavtal med Singapore, och därmed exportmöjligheter till ett land som nu gör stora satsningar för att fasa ut beroendet av fossil energi som kol, olja och gas. 

De röstade nej till frihandelsavtalet med Japan, som är föregångsland inom miljöteknik, med nya tekniker inom luftföroreningar, avfallshantering och förnybar energiproduktion som vi behöver även i Europa. 

De röstade också nej till frihandelsavtalet med Kanada, som sätter en ny internationell standard för handelsavtal med krav på miljö, hälsa och social hållbarhet. Avtalet med Kanada har satt en standard för hur frihandelsavtal, både från EU:s sida och i resten av världen, kommer utformas framöver. Miljöpartiets frihandelsmotstånd är helt enkelt riktigt dålig miljöpolitik.

Centerpartiet och Centerpartiets Ungdomsförbund, CUF, står för en annan väg i miljö- och klimatpolitiken. Vi vill främja frihandel för att öka utbytet med omvärlden kring nya innovationer som leder till renare luft, bättre avfallshantering och energieffektivisering. Det är bra för Europa, Sverige och inte minst för Dalarna som är så pass exportberoende. Den 26 maj väljer du om du vill exportera Sveriges öppenhet mot omvärlden, eller om du vill ha ytterligare fem förlorade år för frihandelsvänner i Europa.

Emma Wiesner (C)

Energiingenjör och kandidat 3 för Centerpartiet till Europaparlamentet

Linus Karlén (C)

Distriktsordförande, CUF Dalarna

Ida Wallinder (C)

Vice Distriktsordförande, CUF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel