Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mer dalamat ger mersmak – Region Dalarna vill bidra till utvecklingen

Dalarna har mängder med vackra och artrika miljöer där livsmedel producerats i generationer. Kulturlandskapet är dessutom en viktig ingrediens för såväl besöksnäringen som för livskvalitén för oss alla som bor och verkar här. Det skulle dock inte se ut som det gör om inte kulturlandskapet brukades. På de ställen där lantbruk lagts ned växer landskapet snabbt igen och ändrar sin karaktär.

Den lokala livsmedelsproduktionen och restaurangnäringen stärker besöksnäringen och skapar förutsättningar för en ökad livsmedelsproduktion och självförsörjningsgrad. Detta är viktigt och grundläggande för ett län som vårt. Lantbrukets ovärderliga roll i formandet av det attraktiva landskapet i Dalarna och den lokala maten är en del i berättelsen om bygden.

Även den ökade globaliseringen, migrationen, klimat-, och miljöförändringarna gör en säker livsmedelsförsörjning allt angelägnare för Dalarna. Region Dalarna har därför tillsammans med andra aktörer antagit en strategi för att öka produktionen av livsmedel i länet.

Det är dock inte bara i det klassiska jordbruks-och fjällandskapet som morgondagens livsmedelsproduktion i Dalarna bedrivs och kommer att utövas. Det finns goda förutsättningar för ökad livsmedelsproduktion genom innovativa lösningar – som exempelvis nya produktionsmetoder, användning av restflöden och energi som kommer från vår industri- och skogssektor samt från våra tätorter.

Dalarna behöver hållbara och innovativa produktionsformer och produkter som leder till konkurrenskraftiga företag. Region Dalarna vill vara med och bidra till en god samverkan mellan näringsliv, utbildningsanordnare och myndigheter - i syfte att skapa bättre förutsättningar för företagsutveckling. Vi vill också bistå att lösa kompetensförsörjningen inom de gröna näringarna.

År 2030 är målet att ett starkt livsmedelskluster är etablerat, där nya värden och produkter har skapats genom samverkan i livsmedelsbranschen. Produktionsvärdet för den totala livsmedelsproduktionen ska öka med så mycket som 50 procent – och bidra till landsbygdsutveckling, hållbar tillväxt och sysselsättning.

Med konkurrenskraftiga företag och hållbara metoder kan livsmedelsproduktionen i länet öka och ge smakrika och hälsosamma livsmedel. Det skapar sysselsättning, hållbar tillväxt och en levande landsbygd för nuvarande och kommande generationer. Den antagna livsmedelsstrategin är en viktig del för att nå Dalasamverkans vision för regionen: Vi ska må bra – i hela Dalarna!

Nu i helgen har Dalfolket en extra fin möjlighet att åka runt och smaka på länets produkter under Dalarnas Skördefester. Maten från Dalarna är i internationell jämförelse bättre ur både ett miljö- och ett klimatperspektiv än mycket av den importerade maten.

Många skäl finns alltså att välja lokal mat då det är möjligt, så passa på att åk runt och njut av dalamaten – för att samtidigt få lära känna än mer vad vårt vackra landskap har att erbjuda!

Birgitta Sacrédeus (KD)

Regionråd med ansvar för regional utveckling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel