Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Medborgarförslag - inför självstyrande arbetslag i vården!

Medborgarförslag till Dalarnas Regionfullmäktige, för kännedom till Ludvika Kommunfullmäktige:

Folkkampanjen för sjukvården har länge verkat för införande av självstyrande arbetslag i såväl kommunal som regional vård. Nya rön ger nu modellen en ännu högre effektivitetsvinst på hela 30 procent! Konceptet har vidareutvecklats av i Holland och kallas där Buurtzorg. Projektet har redan spridits till ytterligare tjugofyra länder och erfarenheterna av modellen börjar således bli betydande.

Modellen med självstyrande arbetslag bygger på att föreståndarna i vården helt avskaffas. I stället är det vårdpersonalen själva som schemalägger, anställer ny personal och organiserar arbetet. Viss handledning sker vid behov men beslutsfattandet decentraliseras. Resultatet blir att kvaliteten i vården höjs, kostnaderna minskar med hela 30 procent och vårdpersonalen blir långt mer nöjda med sitt jobb. Patienten bedöms gemensamt och man använder portabel analysutrustning.

Tyvärr har Region Dalarna liksom Ludvika kommun ännu inte bifallit våra, Folkkampanjen för sjukvårdens, förslag. Är det en ovilja hos ledande politiker och tjänstemän att dela med sig av sin makt och inflytande? De borde tänka på att ju hårdare man styr desto fler i vården röstar med fötterna och säger upp sig!

Explosionen av chefer och olika administratörer tär allvarligt på vårdens resurser och ökar kraven på onödig, betungande dokumentation för vårdpersonal som allt oftare får vårda datorer istället för patienter.

Vårdpersonalen blir med vår modell betydligt friare att se patientens behov och kan betydligt mer självständigt se och avgöra hur man bäst tar hand om patienten. Patienterna ska skötas så att de stimuleras att utveckla sin egen förmåga!

I den holländska Buurtzorg-modellen ingår också ASIH, Avancerad sjukvård i hemmet. Den värdefulla kombinationen som även vårt sjukvårdsparti föreslår -patienten ska kunna stanna hemma med avancerad vård så länge som möjligt utan att behöva åka till sjukhuset.

De sjuka och äldre ska ses som möjligheter - istället för problem!

Vi behöver få fler sängplatser i Dalarna, ny välutrustad medicinsk akutmottagning i Ludvika och mer resurser till befintliga akutmottagningar. Vi måste även få nya vidareutbildningar till specialistundersköterskor.

Ken Swedenborg (Fks), partiordförande, vidareutbildad undersköterska

Anni Andersson (Fks), undersköterska

Elnour Ishag Adam (Fks), arkitekt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel