Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Med Socialdemokraternas budget kommer det att stå "medges ej" vid nästa försök till uttag!

Slutreplik: Det är viktigt att ange rätt siffror när motparten anklagas för att ”inte ha koll”. De besparingar på 157 miljoner kronor som oppositionen talar om är i själva verket 125 miljoner kronor för 2020. Om Region Dalarna vore ett hushåll handlar det just om ”felräkningspengar”. 125 miljoner kronor utgör lite drygt en hundradel av regionens budget på knappt 10 miljarder kronor. En krona av 100 brukar inte ses som något omöjligt sparbeting, varken för ett hushåll eller för en organisation med 9000 anställda.

Vi hade dock varit i en betydligt värre situation om vi hade fortsatt i Socialdemokraternas fotspår och inte aktivt arbetat med kontroll och uppföljning. Skillnaden mellan det gamla styret och det nya är att politiken sedan maktskiftet kräver uppföljning och rapportering från förvaltningen kring hur man arbetar för att hålla sig under den nettokostnadsnivå som Regionfullmäktige har beslutat om.

Vi inom Dalasamverkan lyssnar kontinuerligt på personalen om hur vi kan skapa en bättre verksamhet för våra medarbetare och patienter men till skillnad från vad oppositionen tycks tro kommer vi aldrig att ägna åt oss så kallat ministerstyre. Vi är dock i ett skede där det behövs ett tydligt politiskt ledarskap.

Den tidigare majoriteten beslutade om ett sparpaket på närmare 700 miljoner - men lyckades inte ens hitta hälften. Skatter och statsbidrag ökade dock med över 200 miljoner kronor, mycket tack vare en lång högkonjunktur.

Årsredovisningen för 2018 visar likväl på en soliditet, inklusive ansvarsförbindelse på minus 88 procent, en pensionsskuld på 7,8 miljarder kronor och mycket stora brister när det handlar om rapportering och uppföljning.

Dalasamverkans fundament, som vi aldrig kommer att dagtinga med, är just att ha överblick över ekonomin i alla delar av verksamheten. Redovisningen från 2018, när S och V styrde, visar att inte fler än 70 av 93 strategiska mål överhuvudtaget hade följts upp medan endast 35 mål ansågs vara uppfyllda. Nyckeldivisionerna primärvård och kirurgi fanns inte redovisat överhuvudtaget. Det kallar vi inom Dalasamverkan att "inte ha koll på läget”.

Slutligen vet varken vi i majoriteten eller oppositionen vilka statsbidrag Region Dalarna kommer kunna röra sig med år 2020. Först strax efter midsommar kom riktlinjerna för de nationella överenskommelserna för innevarande år, 2019. Riksdagen klubbar rikets budget i december. Region Dalarna justerar sin budget vid Regionfullmäktige i november. Innan dess tänker inte Dalasamverkan börja fördela några pengar, vilket socialdemokraterna och vänstern gjorde i sitt förslag till budget. De gjorde också slut på reservpotten på 40 miljoner kronor.

När Socialdemokraterna ska ta ut pengar kommer det helt enkelt att stå: uttag medges ej, täckning saknas.

Ulf Berg (M)

Christer Carlsson (M)

Regionråd Dalasamverkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel