Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Med Centerns förslag riskerar inte bara det nya äldreboendet utan även Orsas ekonomi att hamna på ett gungfly

Mikael Thalin och Centern i Orsa arbetar helhjärtat för att få bygga ett nytt samlat äldreboende på Storgärdet. Varför fixerar man sig vid bygge på dålig mark som är erkänt fukt- och tjälkänslig, belägen nära E45:an vid ett känt köldstråk bakom järnvägen? Varför vill man inte utreda Kristdemokraternas alternativa förslag, som skulle kunna innebära 50–70 miljoner kronor lägre byggkostnader, fortsatt samlokalisering med vårdcentral och folktandvård samt bättre boendemiljö för våra äldre?

Det råder ingen oenighet mellan de politiska partierna om nödvändigheten av en snarlig lösning på de arbetsmiljömässiga problemen vid Lillåhem. Processen har dragit ut på tiden på grund av bristande visionärt tänkande som lett in i återvändsgränder. För ett år sedan ville man riva Lillåhem och bygga nytt i två våningar på samma plats. KD protesterade, reserverade sig mot beslutet och föreslog nybygge på alternativ plats och renovering av Lillåhem till trygghetsbostäder. Vi ansåg att nybygge på Lillåhems plats med fortgående omvårdnad på stället skulle innebära en för stor belastning för våra boende äldre och oacceptabelt resursslöseri genom rivning av befintligt Lillåhem. Ekonomiska realiteter innebar tvärstopp för de planerna och man fick börja om. Vi i KD ser det som en stor vinst att Lillåhem blev bevarat och enligt vårt förslag kommer att anpassas för trygghetsboende.

Nu vill Centern fatta beslut om att bygga nytt SÄBO på Storgärdet med bristfälligt och synnerligen osäkert beslutsunderlag. Vi saknar ett samlat och strukturerat beslutsunderlag. Det finns i handlingarna ingen analys av de boendes, anhörigas eller personalens behov och önskemål. Objektiv värdering av alternativa lösningars för- och nackdelar lyser med sin frånvaro. Den ekonomiska kalkylen vilar på lösa antaganden, där olika experters bedömningar ger kostnadsskillnader på 25 miljoner. Hur ansvarsfullt är det att fatta beslut om skattebetalarnas pengar på så osäkra grunder?

KD har föreslagit att de avbrutna förhandlingarna med Stenvalvet om förvärv av Orsagården ska återupptas. De avdelningar för demensboende som finns där är väl funktionsdugliga, omtyckta av både boende och personal. Vissa åtgärder av typ ordinärt fastighetsunderhåll behöver ske över tid. Vi bedömer att fastigheten är värd att bevaras och att närheten till vårdcentral och tandvård är av stor betydelse. Vi föreslår nybyggnation av resterande SÄBO-platser på en av Orsas vackraste tomter på Ön mitt emot Lillåhem. Marken här är byggbar utan dyra markåtgärder och boendemiljön intill Lillån kan göras riktigt bra. Varför ska vi inte på riktigt utreda ett förslag, som kan innebära stora besparingar?

Med Centerns förslag riskerar inte bara det nya äldreboendet utan även Orsas ekonomi att hamna på ett gungfly.

För Kristdemokraterna i Orsa

Ulf Björklund

Bengt Hahne

Lars-Olov Simu

Bengt-Åke Svahn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel