Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Massagerecept med högkostnadsskydd kan göra att fler funktionsnedsatta kan bo kvar hemma

Folkkampanjen för sjukvården efterlyser nya bättre sätt, att integrera forskningsresultat i den praktiska medicinen och kirurgin samt i den tyvärr ofta förbisedda viktiga rehabiliteringen!

Idag finns till exempel nya forskningsrön om att man kan förbättra resultaten av att behandla nyfödda med syrebrist med nedkylning, med att lägga till Melatonin och D-vitamin. Enligt några studier kan även tillskott med Acetylcystein vara till nytta i denna situation, men här finns större osäkerhet. Med några av dessa nya tillägg lyckades en mycket skicklig läkare, att få en bebis att överleva hela tjugo minuters hjärtstopp, utan en förlamning!

Nya sätt att med bioluminiscens få nerver att lysa upp i gulgrönt, underlättar operationer och minskar risken för att kirurgen av misstag skär av nerver, vilket ger följdskador. Går nu att använda även vid operation med fiberoptik, genom nya enzymer som lyser bättre!

Vårt sjukvårdsparti föreslår att regionfullmäktige skall medge och införa lindrande och stödjande massage enligt nya recept med högkostnadsskydd. Sådana nya recept är särskilt viktigt för rörelsehindrade med olika slags smärttillstånd! Massagerecepten ger ökad komfort och välbefinnande, och minskar oro, samt minskar ibland behovet av smärtlindrande medicin, enligt nya och tidigare forskningsrön. De kan göra att fler funktionsnedsatta kan bo hemma, vilket gör de nya massagerecepten samhällsekonomiskt lönsamma!

Annars är det trevligt att den nya majoriteten i Dalarnas regionfullmäktige gick med på den riskanalys för den nya medicinakuten i Ludvika, som vårt sjukvårdsparti rätt nyligen föreslog i ett medborgarförslag. När riskanalysen snart är klar, blir den intressant att läsa!

Vi efterlyser som tidigare även portabelt tredimensionellt ultraljud och portabla blodanalysatorer för bättre diagnosmöjligheter, på samtliga akutmottagningar i Dalarna!

Sist är det lite synd om den nya blåa regionmajoriteten. Den måste verkligen nu leverera bra resultat, för att lyckas bli omvald! Kan den skapa ett bättre ledarskap, är huvudfrågan!?

Ken Swedenborg (ffs)

Vidareutbildad undersköterska, Partiordförande

Anni Andersson (ffs),

Undersköterska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel