Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mängder av människor luras av ”fulsälj” – konsumentvägledning är en investering inte en kostnad

I en tid när det blir allt mer komplicerat att agera som konsument och där många också blir lurade eller har svårt att häva sin rätt behövs många former av konsumentstöd. Även direkt, personligt stöd.

Ledarartikeln den 22 september ”Fäll inga tårar om kommunen slutar ge råd” bygger på missuppfattningen att allt kan lösas via internet eller telefon. Det är säkert inte svårt för ledarskribenten själv eller andra välutbildade svensktalande konsumenter med relativt god kunskap om hur man söker svar på sina konsumentrelaterade frågor på nätet, eller som efter ett telefonsamtal eller en mailkontakt vet vilka rättigheter de har och hur de ska gå tillväga för att få rättelse.

Värre är det för andra grupper, även om det naturligtvis varierar inom grupperna. Vi talar om nyanlända, de med dålig kunskap i svenska språket och/eller hur det svenska samhället fungerar. Vi talar om människor med funktionsvariationer, fysiska och kognitiva. Vi talar om äldre som inte har tillgång eller möjlighet att nyttja internet.

Konsumentvägledningarna runt om i landet ser stora problem med fulsälj, alltså mängder av människor som blir inlurade i långa och krångliga avtal, som de varken har avsikt att ingå eller råd med. Det är just de utsatta som är värst drabbade av fulsälj och bedrägerier och som har svårast att hitta rätt till en kostnadsfri hjälp.

Dessa grupper konsumenter behöver mer än ett samtal eller att fylla i ett webbformulär med förvalda alternativ. Det är dessa – stora – grupper som en lokal konsumentvägledning i första hand är till för. Här krävs ofta ett personligt möte, ibland med tolk, där de kan visa upp dokument, tömma ut hela sin kasse med avtal och fakturor de inte förstår. Något som i slutändan kan vara det som gör att ekonomin raseras och man måste få hjälp av budget- och skuldrådgivare och med försörjningsstöd för att få ekonomin att gå ihop.

Det är oftast billigare både för den enskilde och för samhället att man sätter in insatser i början när problemen inte hunnit växa till i det närmaste oöverstigliga berg. Råd och stöd via telefon och internet kan göra mycket. Men konsumentvägledare upplever dagligen att detta inte fungerar för alla människor. Långt därifrån.

En väl fungerande konsumentvägledning med möjlighet till både förebyggande och uppsökande arbete bland de grupper som på grund av kunskapsunderläge är värst utsatta för de företag som inte följer god marknadsföringssed, som slirar på sanningen och ibland använder rent bedrägliga metoder är något som alla tjänar på. Både den enskilde konsumenten, kommunerna och de seriösa företagen som inte vill ha konkurrens av oseriösa aktörer.

Därför är det anmärkningsvärt att så många som 23 kommuner har lagt ner sin konsumentvägledning sedan 2018, och ytterligare en kommun har fattat beslut om att lägga ner.

Totalt är det nu 71 av landets 290 kommuner som inte erbjuder sina invånare konsumentrådgivning, däribland Ludvika och Älvdalen. Antalet kommuner som erbjuder fördjupad konsumentvägledning med möjlighet till personliga besök, förebyggande och utåtriktade insatser är betydligt färre.

Detta samtidigt som det blivit allt svårare att vara konsument. Marknadsföringen når oss genom skräddarsydda erbjudanden både på nätet och i våra telefoner, där dolda kostnader kommer som överraskningar samtidigt som de kunskapsmässiga och ekonomiska klyftorna i samhället ökar.

Jan Bertoft,

Generalsekreterare, Sveriges Konsumenter

Christine Fransholm

Ordförande Konsumentvägledarnas förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel