Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lyssna på folkviljan – skriv på konventionen om kärnvapenförbud

Atombomben över Hiroshima 6 augusti 1945 kan tyckas vara mycket länge sen. Vi kan väl inte gå runt och vara rädda för detta redan skedda? Det kan väl inte ske igen? Bomberna skördar fortfarande offer.

Häromdagen upphörde INF avtalet från 1987 mellan Ryssland och USA gällande kort- och medeldistansrobotar med möjlighet till kärnvapenbestyckning. På sin tid ett historiskt avtal och sågs som ett slut på kalla kriget. De anklagar varandra nu för att ha frångått avtalet. Risken för ett kärnvapenkrig har ökat i världen.

FN:s konvention om kärnvapenförbud har inte Sveriges regering tänkt skriva på, åtminstone inte just nu meddelades för några veckor sedan. Skälen anges vara att den är för oprecis i formuleringarna, det finns inte stöd i riksdagen för detta och det går emot Sveriges säkerhetspolitiska intressen. Men säger Margot Wallström, vi fortsätter engagera oss för att förhindra spridning av kärnvapen och främja nedrustning av kärnvapen. Vad är då problemet? FN-konventionen erbjuder en möjlighet att gå i bräschen för att förbjuda kärnvapen på jorden.

94 procent av de rödgröna väljarna är enligt en Sifo-undersökning för att Sverige skriver på konventionen om kärnvapenförbud. Bland de borgerliga väljarna är siffran 80 procent. Är inte riksdag och regering företrädare för folkviljan i en demokrati?

För att citera försvarsminister Peter Hultqvist när det gäller vikten av att ta till vara medborgargruppernas intressen gentemot marknadstänk inom skola och välfärd: ”Risken är annars uppenbar för att värdet i demokratiska beslutsprocesserna urholkas och att samhällsförändringarna hela tiden sker på kapitalintressens villkor” (DD ledarsidan 2019-08-01). Varför gäller inte detta försvaret? Varför ska inte folkviljan få råda där?

För Falu FN-förening innebär regeringens beslut att arbetet för att Sverige ska underteckna kärnvapenförbudet intensifieras. På Hiroshimadagen kommer vi att samla namn med krav att Sverige skriver på. Namninsamlingen är ett initiativ som Svenska FN-förbundet tog i våras.

Karin Alexanderson, ordförande Falu FN förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel