Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: LUF Dalarna - Rökförbudet är ett angrepp mot individens frihet

Annons

Rökförbudet är ett slag mot individens frihet och är inget mer än en åtgärd grundad i moralpanik. I måndags, 1 juli, trädde det nya rökförbudet i kraft som innebär att det blir olagligt att röka på bland annat alla uteserveringar samt andra allmänna platser som till exempel tågperronger. När tappade vi som medmänniskor förmågan att prata med varandra? Svar: Det gjorde vi inte. Detta förbud visar dock att regeringen verkar tro det. Det Liberala ungdomsförbundets i Dalarna ställer sig inte bakom detta förbud.

Staten ska inte inskränka på vår frihet. Det Liberala ungdomsförbundet är för frihet och vill ha färre förbud. Ett förbud är en inskränkning av friheten och sällan en bra lösning på ett problem. Staten ska inte kunna bestämma vad man kan och inte kan göra på privatägda- och offentliga marker. Om staten vill ha rökförbud på en plats som drivs av staten själv, till exempel sjukhus, så okej. Det är deras mark att bestämma över. Men på privatägda marker bör alltid individen som äger marken bestämma eftersom det är just det - individens mark och inte statens.

Individen som äger marken får använda sin egen moral och genom den bestämma vad hen vill göra med sin mark. På offentliga platser gäller samma sak, alla äger rätten till att vara där och göra det som individen vid tillfälle vill - så länge det inte är ett grovt lagbrott. Detta är och kommer alltid att vara moraliska frågor som regeringen, staten, landstinget eller kommunen inte ska lägga sig i.

Individen som röker får också göra en moralisk bedömning huruvida de tycker det är okej att röka eller inte. Man skulle till exempel kunna göra en annan lag som går ut på att alla uteserveringar måste sätta upp en skylt med texten “Tänk på att barn och individer vars hälsa kan riskeras av rök finns på denna plats, vi uppmuntrar alla besökare att inte röka”. Beslut om ett förbud ska dock den som äger marken få bestämma på eget initiativ, inte på statens.

Rökning påverkar hälsan negativt både för den som röker och för dem i närheten. Det är fakta. En person som röker skadar inte bara sig själv utan även de som råkar vara i närheten. Ska man behöva få sämre hälsa eftersom det finns folk som röker i ens närhet?

När man har valet att inte vara runt personer som röker så behöver detta inte vara ett problem. Det är ingen som tvingar någon att vara i närheten av en individ som röker - det är ditt eget val i de allra flesta fall. Vidare finns det många barn som har föräldrar eller anhörig som röker inne eller på en restaurang och då har man ju inte så mycket att säga till om. I dessa fall kan det vara bra med någon slags lag eller något som skyddar barn i den situationen. Det ska dock inte vara ett förbud som gör att man istället bara får röka hemma och i speciella rökrum på restauranger eftersom att det kan leda till att barn följer med sina föräldrar in i rökrummen för att dem inte ska behöva sitta kvar ensamma ute i restaurangen.

Rökförbudet är ett angrepp mot individens frihet och Liberala ungdomsförbundet i Dalarna kommer inte att tolerera det.

Styrelsen Liberala ungdomsförbundet Dalarna genom ordförande Ximena Eling.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel