Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt Falun vara en sjöstad och utveckla permanent boende på båt

Att Kristdemokraterna i Falun vill göra Falun till en sjöstad är allmänt känt. I Falun har vi sjöar och goda förutsättningar. Men vi har aldrig vågat se vatten som infrastruktur.

Häromdagen ingick jag i en grupp där vi hade workshop om översiktsplan för Runns framtid. På plats fanns det nyckelpersoner både från Borlänge samt Falun. Ämnet var Runns utveckling och dess betydelse för Falun samt Borlänge. En fantastisk diskussion som utmynnade i en mängd kreativa förslag som är värda att pröva. Falun omges av fantastiska möjligheter för att kunna bygga på vatten samt acceptera fritidsbåtar som en ny boendeform i Falun. I Västerås är det verklighet sedan 2011.

Då boende på båt inte är föreskrivet i plan- och bygglagen kommer båtarna istället att tillverkas i EU:S fritidsbåtsdirektiv med CE-märkning. Detta var avgörande för Västerås kommuns ställningstagande gällande beboeliga fritidsbåtar som ny boendeform. I Västerås erbjuder man bryggplats till beboeliga fritidsbåtar med ett nyttjanderättsavtal som löper 10 år. Detta kan i allra högsta grad vara möjligt även för Falun.

Att bo nära vattnet har varit attraktivt i alla tider, samtidigt som många även vill bo stadnära. Oftast är dock de mest attraktiva vatten och stadsnära lägena ur bostadssynpunkt, redan tagna i anspråk. Detta faktum skapar i sin tur att nya boendeformer som beboeliga fritidsbåtar blivit allt mer aktuella.

Denna nya boendeform gör att man både kan bo på vatten- och stadsnära platser, samtidigt som det finns möjligheter att förnya stadsbilden och förtätar städerna. Den tillåter ett vattennära läge som är flexibelt vilket även ger anpassningsbara boendemöjligheter eftersom den beboeliga fritidsbåten vid behov kan flyttas.

En sjönära stad kan stärka sin profil som sjöstad genom att utveckla permanent boende på båt och på så vis skapa fler bostäder samt utveckla en levande sjöstad.

Katarina Gustavsson, Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel