Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kvinnan är ingen handelsvara – rösta för jämställdhet i EU-valet

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Annons

Det har gått hundra år sedan det blev allmän rösträtt i Sverige, men kampen för att göra kvinnors röster hörda måste fortsätta. Det gäller inte minst arbetet mot människohandel, som är en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna i Europa.

På söndag den 26 maj är det val till Europaparlamentet och det spelar roll vem du röstar på. EU är byggt på övertygelsen om alla människors lika rätt och värde – grundläggande värderingar som nu hotas på flera håll i EU. När högerpopulismen vinner mark ifrågasätts och förnekas kvinnors och minoriteters rättigheter.

Människohandel är ett av de snabbast växande brotten i världen. Det är den tredje största brottsliga verksamheten i världen, som enligt FN omsätter 7 miljarder dollar per år. Cirka 70 procent av offren är flickor och kvinnor, de flesta utnyttjas sexuellt. EU har genom sitt polisiära samarbete en enorm potential att bekämpa människohandel. När det nya parlamentet är på plats är det hög tid att det arbetet kommer högre upp på dagordningen.

Likt andra marknader drivs också människohandeln av efterfrågan. Enligt Europol försvåras arbetet mot människohandel av att det fortfarande är lagligt att köpa sex i en majoritet av EU:s medlemsländer. Därför vill Centerkvinnorna att andra länder ska anamma den svenska sexköpslagen för så länge det finns efterfrågan kommer också människohandeln att fortsätta.

Centerkvinnornas kandidater till EU-valet står upp för människors lika värde, oavsett kön. De kommer aldrig tveka att slå näven i bordet när kvinnors rättigheter hotas. Kvinnan är ingen handelsvara, det kan vi aldrig acceptera!

Den 24 maj är det hundra år sedan riksdagen röstade för allmän rösträtt i Sverige. Varje röst räknas, det har historien visat. Därför spelar det roll vilka värderingar som ska bära just din röst i Europaparlamentet. Så kryssa en kraft för jämställdhet på söndag!

Abir Al-Sahlani

Centerpartiets EU-kandidat 2 

Sofia Jarl

Förbundsordförande Centerkvinnorna

Joanna Stridh

Distriktsordförande Centerkvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel