Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kriminaliteten måste bekämpas - men hårdare straff är inte rätt väg att gå

Varje dag kan man läsa om ungdomar och unga vuxna som har ihjäl varandra. Det skjuts, slåss, sparkas och används vapen. Pöbeln skriker efter dödsstraff, långa fängelsestraff och till och med fängelsestraff för barn. Populister menar att det här har aldrig hänt i Sverige tidigare - Sverige har aldrig varit så här farligt.

Det är farligt i Sverige, särskilt om du är kriminell. Det är även farligt att vara sårbar - äldre, kvinnor och barn. Men ingen verkar vilja ta tag i varför det här så här. Vad säger egentligen forskarna och statistiken? När man refererar till det så "skriks" det att den "vänsterblivna" median i Sverige är infiltrerat av "feminazer", islamister och kommunister. Hur kommer sig att så många inte tror på forskning och statistik?

Vill vi ta tag i gängkriminaliteten på riktigt måste man se till varför det blir så här. Inte bara spy hat ut i samhället. Vi vet att de barn som växer upp i kärleksfulla hem får en bättre start på livet. Vi vet också att de barn som växer upp i hem där "knytnäven"eller missbruk styr lämnar hemmet med ångest, depressioner och låga tankar om sig själva vilket i många fall leder till just gängkriminalitet.

En stor del av samhällets olyckliga barn självmedicinerar sig med alkohol och droger - för att ha råd måste man bryta mot lagen. Bristen på den "lyckliga familjen" och trygghet i hemmet leder också till att man söker en ny familj inom gängen. De är alla "bröder" och "systrar".

Polis, Socialtjänst, Region Dalarna och alla vuxna i samhället måste hjälpas åt. Det måste in mer pengar till det sociala. Utan dem kommer det att kosta samhället multum. En missbrukare kostar samhället 10 miljoner kronor, en gängmedlem kostar ungefär 23 miljoner kronor, en dödsskjutning kostar cirka 75 miljoner.

Ett barn som behöver samhällets hjälp kostar mycket pengar men det är det värt - om vi ska hjälpa våra barn så måste det få kosta - på rätt sätt.

Det brottsförebyggande arbetet kräver långsiktighet och ett helhetsperspektiv. När vi bekämpar kriminalitet måste vi använda flera verktyg samtidigt. Vänsterpartiet tycker att det talas för mycket om strafflängder och hårdare straff - vi vill istället angripa kriminalitetens orsaker och fokusera på det brottsförebyggande arbetet.

Kunskap, relevant vård och behandling är mer framgångsrikt i bekämpningen av kriminalitet. Forskningen visar dessutom att längre- och hårdare straff endast i väldigt liten utsträckning avskräcker människor från att begå brott.

Antalet poliser spelar roll för att förebygga brott men det behövs också uppmärksammas hur poliserna arbetar och vilka arbetsuppgifter som är prioriterade. Polis, räddningstjänst och annan samhällsservice ska finnas tillgänglig oavsett om man bor i stan, i en förort eller på landsbygden.

Åsa Brolin (V), Kommunfullmäktige och Kyrkofullmäktige Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel