Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Kostnaden för de nya landstingsråden gör att politikerna mister all sin trovärdighet

Annons

Den tillträdande borgerliga majoriteten i landstinget skyr tydligen inga medel för att berika sig själv på skattebetalarnas bekostnad. Förfarandet att inrätta sju stycken heltidsanställda landstingsråd för majoriteten är skamligt. Kostnaden uppgår för enbart dessa arvoden till drygt fem och en halv miljoner per år. Därtill kommer en arvodeskostnad på nära fyra miljoner kronor per år för oppositionsråden. Tillkommer förstås även icke obetydliga kostnader för politiska sekreterare plus sedvanliga administrativa kostnader.

Mot bakgrund av att Dalarnas landsting hör till de mindre i Sverige är det uppseendeväckande att man nu inrättar en så omfattande politisk nomenklatura som här sker. Det är inte sannolikt och inte trovärdigt att denna kostbara politiska byråkrati har något att göra med de demokratiska eller politiska krav som ställs för att styra landstinget. Dessa uppgifter torde med säkerhet ha kunnat klaras med hälften så många landstingsråd. Konsekvenserna blir förmodligen istället att de nyutnämnda landstingsråden kommer att springa ikull varandra i landstingshusets korridorer för att av landstingsdirektören och hennes tjänstemän begära så många ”viktiga” utredningar och uppgifter som möjligt. 

Med tanke på den situation som landstinget befinner sig i där alla möjligheter behöver vidtas för att rätta till de ekonomiska obalanser som alltjämt kvarstår, så framstår det som närmast ofattbart att seriösa politiker kan förse sig själva med ekonomiska förmåner av denna iögonfallande omfattning. Det är i högsta grad skamligt och den nya majoritetens politiker har genom dessa åtgärder fullständigt mist all trovärdighet.

 

Anders Ericsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons