Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommunalråd i Dalarna: Vi kräver att staten tar sitt ansvar för arbetsmarknadspolitiken och för offentlig service

Annons

Ett starkt Dalarna kräver offentlig service i hela länet och möjlighet till stöd för personer som står utanför arbetsmarknaden. Vi kommunalråd i Dalarnas kommun ser därför med oro på de neddragningar i länet som Arbetsförmedlingen nu planerar. Arbetsförmedlingen föreslår efter en minskning att bara 3 av dalarnas 15 kommuner ska ha bemannade kontor. Det riskerar att leda till stora försämringar för den grupp som står längst ifrån arbetsmarknaden, och vi befarar att ansvaret lämnas över på kommunerna. Personer med långvarig arbetslöshet behöver mer stöd, inte mindre, och minskade insatser riskerar att leda till att fler blir beroende av försörjningsstöd. Om staten backar från ansvar måste man ersätta kommunerna för ökade kostnader som uppstår. 

För oss är det självklart att staten har ett ansvar för arbetsmarknadspolitik och åtgärder, och att det ansvaret gäller i alla kommuner. Vi ser det också som självklart att staten har ett ansvar att finnas i alla Sveriges kommuner. Det handlar om att alla medborgare, oavsett var man bor, har rätt till god service och att tilliten mellan medborgare och stat riskerar att skadas om avstånden blir för stora. Vi förutsätter att arbetet med statliga servicekontor runt om i landet fortsätter. 

Framöver kommer Arbetsförmedlingens roll smalnas av när mer av matchningsarbetet läggs ut på fristående aktörer. För att arbetet ska kunna fungera väl även i mindre kommuner anser vi att kommunerna också ska få möjlighet att gå in som fristående aktör. Det innebär att kommunerna ska kunna erbjuda arbetsmarknadsutbildningar och matchning, och få ersättning från staten för detta. Det är en förutsättning för att verksamheten ska kunna fortgå även i områden där det finns för få arbetslösa för att någon marknad för privata aktörerna ska uppstå. 

Vi kräver att staten tar sitt ansvar för arbetsmarknadspolitiken och för offentlig service. Människor utan arbete och företag som behöver rekrytera får inte lämnas i sticket! 

 

Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande Avesta Kommun

Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande Borlänge Kommun

Joakim Storck, kommunstyrelsens ordförande Falu Kommun

Fredrik Jarl, kommunstyrelsens ordförande Gagnef Kommun

Ola Gilén, kommunstyrelsens ordförande Hedemora Kommun

Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande Leksands Kommun

Leif Pettersson, kommunstyrelsens ordförande Ludvika Kommun

Hans Unander, kommunstyrelsens ordförande Malung-Sälens Kommun

Anna Hed, kommunstyrelsens ordförande Mora Kommun

Mikael Thalin, kommunstyrelsens ordförande Orsa Kommun

Annette Riesbäck, kommunstyrelsens ordförande Rättviks Kommun

Fredrik Rönning, kommunstyrelsens ordförande Smedjebackens Kommun,

Mats Nilsson, kommunstyrelsens ordförande Säters Kommun

Stina Munters, kommunstyrelsens ordförande Vansbro Kommun

Kjell Tenn, kommunstyrelsens ordförande Älvdalens Kommun  

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel