Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Klyftorna i samhället ökar – stoppa vräkningar av barn!

Det kommer ständigt skrämmande rapporter om att klyftorna i vårt samhälle ökar. En fråga som upprör oss särskilt mycket är den nyligen presenterade rapporten från Kronofogden om vräkningar. Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder ökar efter flera års nedgång. Antalet berörda barn ökade från färre än 400 år 2017 till närmare 450 förra året. I Dalarna ökade antalet från tre barn 2017 till över tjugo förra året.

I hela landet vräktes förra året totalt 247 barnfamiljer, 36 fler än 2017. Därutöver har 1 139 barn riskerat att bli drabbade, men där vräkningen inte verkställts. I 44 vräkningar har barn varit närvarande. Hyresskuld är den överlägset vanligaste orsaken (86 procent). I cirka 40 procent av fallen handlar det om skulder på mindre än 10 000 kronor. Allt detta sker trots att Sverige sedan 2008 har en nollvision för barnvräkningar. 

Detta om något visar att det behövs ett rejält omtag i bostadspolitiken och naturligtvis kraftåtgärder kring hela samhällets skyddsnät. Att sakna en fast bostad innebär en enorm otrygghet för hela familjen. En vräkning leder ofta till hemlöshet och utestängning från hela bostadsmarknaden under lång tid. Vanliga vardagsfrågor blir omöjliga att hantera. Barn och unga som saknar ett hem försätts, helt oförskyllt, i en mycket skör livssituation. 

Att i det läget börja prata om marknadshyror, eller föreslå att det ens ska utredas, känns absurt. Det som behövs är inte förslag om att öka fastighetsägarnas vinstmarginaler, som blir en direkt effekt av marknadshyror. Det som behövs är att vi på allvar ser över hur vi kan utjämna ojämlikheten i hela samhället, på bostads- och arbetsmarknaden och på riktigt bekämpa segregationen och utsattheten. Vi uppmanar politikerna att komma tillbaka till verkligheten – till den verklighet som många människor lever i. 

Det som behövs är följande:

1. En kraftfull förstärkning av samhällets skyddsnät.

2. En ny bostadssocial utredning med syfte att skapa en rättvis bostadspolitik som gör det möjligt för vanligt folk att kunna bo drägligt och betala rimliga hyror.

3. Barnperspektivet måste stärkas i lagar och förordningar som rör boendesektorn.

4. Krav på att samtliga kommunerna upprättar handlingsplaner för att ge alla barn en skälig levnadsnivå.

 

Annakari Berglund                                                      

ordförande Verdandi Dalarna                                     

Irma Pelo-Hallqvist

ordförande S-kvinnor Borlänge

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel