Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kloka insatser krävs för att säkerställa välfärden i Falu kommun - men de är inte socialdemokratiska!

Annons

Replik: Berit Fredricsson (S) för i en debattartikel ett politiskt resonemang som innefattar såväl skolan som kommunen och hela Sverige. Utgångspunkten är att Falu kommun efter åtta år av rödgrönt styre har, relativt till genomsnittet i Sverige, en för liten tilldelning till förskola och skola. Till detta kommer att resultatet av den så kallade "Svärdsjöutredningen", som Socialdemokraterna själva har beställt, markerar brister i utbildningskvalitet, social utveckling och ekonomisk hållbarhet över tid.

Berits slutsats är att de borgerliga partierna (och Sverigedemokraterna) är desperata och beredda att fatta "okloka" beslut i såväl Falun som i hela Sverige i syfte att "de rika" ska få mer och alla andra mindre. Klassisk socialdemokratisk retorik, som fler och fler genomskådar.

Jag ska börja med att poängtera att ingen blir gladare än jag om tilldelningen till skolan ökar. Även med större tilldelning så kommer vi dock inte att släppa fokus på ekonomisk hållbarhet och kvalitet.

Falu kommun har 60 förskolor, 26 grundskolor och 2 gymnasieskolor med ett mycket brett programutbud. När det gäller förskolor och grundskolor är dessa utspridda över en stor geografisk yta. Tjänstemännen har redogjort för nämnden svårigheterna med att rekrytera och sedan att nå ut med rätt resurser, det vill säga pedagoger, elevhälsa, stödpersonal osv., till alla dessa enheter. Till detta kommer också det mycket stora antalet förelägganden som avser brister i skolans lokaler - ett resultat av många decennier med bristande underhåll.

Samtidigt växer Falu kommun snabbt, i vissa delar. I dem delarna av kommunen uppstår en stor frustration hos både vårdnadshavare och personal. Varför möter vi inte upp och bygger ut kapaciteten där behoven är som mest akuta?

I en liten bisats nämner Berit att "många kloka insatser behövs för att nå en budget i balans". Den enda desperation jag kände under föregående mandatperiod var frånvaron av diskussioner kring vilka dessa "kloka insatser" är.

Nu lyfter Falualliansen dessa jobbiga och obekväma frågor till diskussion och beslut. Då får vi som sagt se vilka som är beredda att ta det ansvar som kommer med att vara förtroendevald.

Berit ger sig också in i ett resonemang kring skatter där hon inte skiljer på skatt på arbete och skatt på konsumtion. Svensk välfärd har på många sätt möjliggjorts genom hushållens konsumtion under det senaste decenniet. Den har skapat arbetstillfällen och det har inneburit stora skatteintäkter till staten. Det vore för omväxlings skull intressant att höra Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet utveckla hur deras välfärdsmodell ser ut när dessa intäkter försvinner då hushållen inte har råd att konsumera.

Falu kommun har goda förutsättningar men vi befinner oss i ett besvärligt ekonomiskt läge för att vi länge avstått från att göra obekväma anpassningar. Det är dags nu - för nästa generations skull.

Björn Ljungqvist (M), Ordförande Barn- och Utbildningsnämnden Falu kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel