Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Klimatkrisen är också en existentiell och andlig kris: Vi behöver förändra, men också förändras – för livets skull

Klimatkrisen är den största gemensamma utmaningen som mänskligheten någonsin stått inför. Den utmanar inte bara politik, ekonomi, naturvetenskap och teknologi utan även kultur och hur vi tror. Det har blivit tydligt att klimatkrisen också är en existentiell och andlig kris.

Klimatkrisen kan skärpa vår blick för sådant som har verkligt värde. Den ställer frågan på sin spets om vad vi vågar hoppas på för oss själva, våra barn, barnbarn och deras barnbarn. Den prövar vad vi ytterst litar på. Inför klimatkrisen behöver vi bestämma vilka förändringar vi är beredda till för att hålla jorden, vårt gemensamma hem, beboelig.

Vad är människans roll och ansvar i skapelsen? Vad är ett gott liv? Hur kan vi skapa klimaträttvisa, så att inte de som bidragit minst till den globala uppvärmningen drabbas mest av dess konsekvenser? Hur ska vi klara ökad migration på grund av klimatförändringar?

2014 publicerade Svenska kyrkans biskopar Ett biskopsbrev om klimatet. På fem år har mycket hänt i klimatfrågan. Därför ger vi nu ut ett uppdaterat och reviderat biskopsbrev om klimatet. Här länkas naturvetenskaplig kunskap och samhällsanalys ihop med själavård, teologi och uppmaningar till konkret handling. Den kristna tron är och kan vara en källa till hopp, motståndskraft, mod, kraft och kärlek.

Jag vill lyfta fram tre perspektiv utifrån biskopsbrevet:

Klimatneutral kyrka – ett ökat ansvar för vår egen fysiska klimatpåverkan. Svenska kyrkan påverkar klimatet genom resor, kapitalförvaltning, förvaltning av byggnader, upphandling av varor och tjänster samt genom förvaltning av skog och mark. Vi vill att Svenska kyrkan ska vara klimatneutral senast år 2030.

Bidra till nödvändiga värderingsförändringar och nya berättelser. Klimatkrisen tvingar fram samhällsomställningar. Värderingar omprövas, både individuellt och kollektivt. Vi måste hantera känslor som ångest, vrede, skuld och sorg samtidigt som vi odlar medkänsla och solidaritet, särskilt med de mest utsatta. Vi behöver nya berättelser om vad livet i en klimatvänlig framtid kan innebära, inte bara materiellt utan också andligt och existentiellt. I Svenska kyrkan möts varje vecka året om människor i alla åldrar för att fira gudstjänst, samtala om livet och stödja varandra – här finns tillgång till mening och hopp.

Stå upp för klimaträttvisa. Att praktisera klimaträttvisa innebär bland annat att stödja dem som har sämre förutsättningar och som drabbas hårdare än vi. Det handlar också om att länder och grupper som har stor kapacitet och mer resurser bör gå före och göra mera. Klimaträttvisa handlar också om att samhällsomställningen här i Sverige måste genomföras på ett rättvist sätt, så att inte utsatta grupper eller regioner drabbas negativt.

Som biskop är jag ödmjuk inför de utmaningar som klimatkrisen ställer oss inför. Vi behöver förändra, men också förändras. Kristen tro bärs av erfarenheten av att det till synes omöjliga kan bli verklighet. Uppgivenhet ska inte få sista ordet. För Guds skull. För livets skull.

Mikael Mogren

Biskop Västerås stift

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel