Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Invandringen innebär möjligheter – de som kommit till Sverige måste komma ut i arbetslivet

Annons

Om tio år har antalet äldre över 80 år ökat med 47 procent samtidigt som de yrkesverksamma i åldern 20-65 år endast ökat med 5 procent. Vi får fler barn, fler äldre och fler unga vilket ökar behovet av skola, vård och omsorg.

De ekonomiska resultaten försämras rejält i välfärden, 6 av 20 regioner gick med underskott och 16 regioner försämrade sitt resultat. 69 av 290 kommuner i Sverige redovisar ett underskott. Detta är det högsta antalet på 10 år.

Denna ekvation går inte ihop, utan skapar en utveckling som inte kommer vara hållbar. Vi har delvis kunnat hantera denna negativa utveckling genom intäktsökningar främst från skatt och markförsäljning men nu bedöms detta inte längre räcka. Det börjar bli en ohållbar situation.

Det finns en möjlighet till lösning och det är alla som kommit till Sverige från olika länder de senaste åren som ännu inte fått jobb. Dessa behöver få möjlighet att jobba och därför måste vi öka takten i integrationen. De som kommit till Sverige måste komma ut i arbetslivet. Därför behöver systemen ses över för att inte begränsa möjligheten för alla de människor som vill arbeta istället för att gå på bidrag. Jag har mött så många personer som vill jobba, men som inte får eller kan på grund av våra system, lönestrukturer och regler.

Vi måste ändra dessa system, lönestrukturer och regler så det lönar sig att arbeta mer än att gå på bidrag. Personer som på grund av sina bidrag inte är intresserade av att jobba. Till detta har jag mött många personer som inte vågar ta ett jobb som är bidragsbaserat med osäkerheten att inte få fortsätta i företaget och då hamnar utanför systemet. Detta på grund av att lönestrukturen tvingar företag att betala vissa löner trots att de kanske inte får ut vad de förväntar. Men företaget hade gärna haft personen anställd till lägre lön, hjälpt personen att utvecklas, att bli bättre på att använda svenska språket och integreras. Och på så vis kunna öka lönen allt eftersom kunskap och resultat ökar.

Om vi fortsätter göra vad vi alltid har gjort kommer vi fortsätta få vad vi alltid har fått eller sämre.

Vi behöver premiera de företag som gör en extra insats och som hjälper till att integrera personer i samhället genom att erbjuda jobb och på så vis ger en helt ny del av samhället som de annars inte får del av.

Vi behöver begränsa och tidsätta bidragen till de personer som kommit till Sverige. Vi behöver reformer som skapar värdighet, integration och utveckling. Det måste till helt nya reformer som skapar långsiktiga förändringar. Vi behöver få de personer som kommit till Sverige ut i jobb.

För deras skull, för vår skull och för vår välfärds skull.

Tommy Hafvsdalen, vd Rustabo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel