Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inse allvaret – dags att rusta upp den svenska räddningstjänsten

Annons

Vid brand och olyckor måste du kunna lita på att hjälpen kommer. Men trots att vi blir fler i Sverige så minskar antalet brandmän. Därför kräver vi i Kommunal att kommunerna inser allvaret. Det dags att rusta upp den svenska räddningstjänsten.

Minskningen av antalet brandmän har lett till ett ökat behov av ensamarbete. Arbete ensam med tunga fordon handlar inte bara om risker och trafiksäkerhet för den enskilda brandmannen utan även för andra. En incident eller olycka med ett följefordon kan till exempel innebära att en tankbil med vatten inte når fram till en brandolycksplats.

Runt hälften av alla insatser rör olika typer av brand, brandtillbud och trafikolyckor och det är främst antalet trafikolyckor som ökat. Samhällskostnaderna för olyckor uppgår till cirka 60 miljarder kronor årligen. Det här är en del av det som framgår i rapporten: Ge räddningstjänsten möjligheter att bli ännu bättre, som Kommunal har tagit fram.

En räddningstjänst med hög kvalitet är en otroligt viktig del av vår välfärd. Att vi ska känna oss trygga och säkra vad som än händer.

Alla kvinnor och män som med sin yrkeskunnighet som brandmän varje dag, året om och dygnets alla timmar gör skillnad mellan liv och död förtjänar så mycket mer. Kommunal är fackföreningen som organiserar både brandmän på heltid och brandmän i beredskap, och tillsammans med dem har vi tagit fram krav på vad som krävs för en ännu bättre räddningstjänst:

1. Kommunal kräver att dagens utbildningssystem för brandmän görs om i grunden.

2. Kommunal kräver att alla kommuner gör en arbetsmiljöanalys (risk- och konsekvensbedömning) på handlingsplanerna för räddningstjänsten som alla kommuner är skyldiga att ta fram.

3. Kommunal kräver ett stopp för ensamarbete vid utryckning.

Kommunal kräver också fler brandmän. Trots att antalet invånare i Sverige har ökat stort de senaste åren har antalet brandmän blivit färre. Och det i ett läge där de också kämpar mot ökad torka och annat.

När jag träffar medlemmar i räddningstjänsten så möts jag alltid av så många förslag och idéer på hur verksamheten skulle kunna förbättras och hur fler skulle kunna och vilja jobba kvar längre. Speciellt mindre kommuner har ofta problem med att behålla sina brandmän en längre tid.

Lönen är en viktig fråga och arbetsgivaren måste verkligen bestämma sig nu och börja prioritera välfärdens viktiga arbeten.

Den låga bemanningen får även privata konsekvenser, då brandmännen får svårt att ta ut ledigheter som semestrar och kompledigt efter mycket övertidsarbete eller vård av barn – eftersom de vet att någon annan måste täcka upp för dem. Så kan det inte vara. Nu är det dags att rusta upp den svenska räddningstjänsten.

Malin Ragnegård

Avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel