Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Innan politikerna får blodad tand - Omtag Leksand!

Annons

För ett antal år sedan hade Leksand kommuns bilar dekaler i stil med ”i Leksand trivs man bäst”. Idag är klimatet ett helt annat och insändare mot kommunens sätt att hantera utvecklingsfrågor haglar ner.

Styrande politiker och tjänstemän läxar, istället för att lyssna, upp folket och kallar deras åsikter för icke-representativa för befolkningen. Politikerna påtalar att de har rätt att göra som de vill under mandatperioden och antyder, mellan raderna, att medelåldern på de som motsätter sig är för hög. Samtidigt beklagar man sig över att tonen är för hård mot politikerna.

Det råder ett sjukdomstillstånd i Leksand idag och i ett sådant läge måste man börja titta på orsakerna till symtomen. Som styrande politiker har man formellt sett, vilket man gång på gång påtalar, makten att göra som man vill mellan valen. Men med ett sådant förhållningssätt till styret riskerar man att tappa den folkliga förankringen och hamna i konflikt med den egna befolkningen. Det är precis det vi ser hända i Leksand idag.

Kommunen drivs av en vilja att snabbt bli 18 000 invånare. I sin iver att försöka uppnå det målet glömmer man bort de redan befintliga Leksandsborna. Har man som politiker inte folket med i båten går arbetet med att ”utveckla” Leksand i baklås. Man får då levande negativa reklampelare och invånare som inte trivs. Publiciteten utåt missgynnar Leksand och får inte kommunen att framstå som en attraktiv ort.

Leksands IF lever efter devisen ”Vi ska göra det Tillsammans”. Ett framgångskoncept som inte bara gäller i idrottens värld. Dagens situation behöver lösas för att Leksand återigen ska bli en frisk och attraktiv kommun med stolta invånare.

Vi vill föreslå ett nytt arbetssätt. Ett "Omtag Leksand", där vi utan prestige utvecklar kommunen - tillsammans.

Våra förslag är:

• Flytta fram visionen att nå 18.000 invånare några år för att inte driva fram panikartade beslut och framstressade hastverk som riskerar att bli historiska misstag och direkt motverka befolkningsmålet. Det vore särskilt lämpligt med tanke på den ekonomiska situationen och det faktum att samhällsbyggnadskontoret påtalar att de inte hinner med.

• Se till att få med folket – kommunens reklampelare – på båten igen. Det kan ske genom till exempel dialogmöten, medborgarenkäter och genom att höja kvaliteten och transparensen i demokrati och processer. Det skulle ge ett betydligt bättre beslutsunderlag för framtiden. Det kokar hos stora delar av befolkningen. Då är det knappast klokt att som folkvald lägga locket på grytan och bara köra på.

Ett "Omtag Leksand" vore inte ett nej till utveckling! Det handlar om att ta en paus och ägna den pausen åt att utveckla kommunen mot ett bättre Leksand tillsammans med medborgarna - på riktigt. Det, om något, skulle sätta Leksand på kartan och ge positiva ekon även utanför kommungränsen.

Kanske kan man då återigen sätta ”I Leksand trivs man bra-dekaler” på bilarna igen!

Nils-Olof ”Djura” Olsson

Land Alice Gustafsson

Nils Gunnar Storerkers

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel