Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inför kamratstödjare för utsatta unga!

Folkkampanjen för sjukvården skrev nyligen en debattartikel med tre olika reformförslag för psykiatrin, med införande av 1) Magnetterapi, 2) Kamratstöd och 3) Bättre samordning mellan region och kommun, på förslagslistan. Nu går vi vidare!

Kamratstödjare behöver införas även för utsatta unga. Förhoppningsvis kan barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), liksom Friends och skolorna här medverka. Det är viktigt att unga, som är intresserade av att hjälpa jämnåriga i nöd, får rätt utbildning och lämpligt stöd för detta. Personligt ombud ska införas även för dem som är under 16 års ålder!

Även för utsatta yrkesgrupper, som bussförare och vårdpersonal, bör aktiva kamratstödjare införas. Även här är det av stor vikt, att bara särskilt intresserade anlitas, och att de får lämplig utbildning.

För alla slags kamratstödjare, är det alltså viktigt, att insatta handledare erbjuds. Kamratstöd kan minska stressen, ge mer kontroll över situationen, och inte minst i skolorna, öka välbefinnandet!

Det talas allt mer om sviktande resurser inom vård och omsorg. Dessa uppstår som tankesmedjan Balans förtjänstfullt nu har visat, inte av sig själva, utan uppstår främst genom destruktiva ledningssystem, som ofta ställer grupp mot grupp. Genom olika sparbeting, ofta kallade rationaliseringsuppgifter eller effektiviseringsuppdrag, tar den ena handen bort, vad den andra handen gett i form av partiell kompensation för löne- och kostnadsutveckling. Med denna sedan länge rådande provocerande inriktning, eroderas vår viktigaste resurs, medarbetarna. Slutresultatet blir bland annat att många i vård och skola, inklusive elever, slås ut av stressen.

Vårt sjukvårdsparti har flera positiva lösningsorienterade förslag. Viktigast är införandet av självstyrande tvärprofessionella vårdteam. Där detta har provats efter vidareutbildning, har effektiviteten vanligen ökat rejält. Även arbetsglädjen har då förbättrats och personalomsättningen har minskat. Förhållandet att detta ännu ej prövats i Dalarna, visar igen på ett bristande, alltför centraliserat ledarskap. Vi säger igen: Riv pyramiderna! Låt de som vårdar få bestämma!”

En annan åtgärd, som Folkkampanjen för sjukvården länge har föreslagit, är införandet av en realtids-controller i regionen. I motsats till revisionen, som bara analyserar i efterhand, analyserar en realtids-controller i nutid, och föreslår åtgärder, innan pågående problem har hunnit växa sig stora. Fördelen med rätt slags sådan specialistcontroller, är även bättre kommunikation och sammanhållning i regionen.

Ken Swedenborg (ffs),

Partiordförande, Vidareutbildad undersköterska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel