Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: I hemlandet väntar död, misshandel, missbruk och tvångsgifte – stoppa utvisningar av kvinnor till Afghanistan!

2015 var ett minnesvärt år. Det kom många flyktingar från olika länder - allra flest kom från Afghanistan, Syrien, Irak och Somalia. Sveriges invånare öppnade sina hjärtan och välkomnade alla flyktingarna genom att skaffa boende och skola till dem.

Många som kom under 2015 var afghanska familjer med sina barn. De trodde att de hade kommit till ett säkert ställe - en plats där de kunde börja ett nytt liv för sina familjer.

Deras barn går i skolan, sköter sig, pratar svenska med sina föräldrar och med andra ungdomar, de pratar knappt modersmålet och försöker anpassa sig till samhället. Många slutar bära burka, en religiös symbol i Afghanistan, och de upplever friheten i Sverige.

Jag är en av de ensamkommande barn som kom till Sverige 2015. Jag vet hur tufft det är för en familj eller en kvinna att lyckas att komma till Sverige. Jag vet vilka faror och svårigheter man möter på vägen hit. Alla flyktingar har gjort en historisk och farlig resa genom att gå över berg i många nätter, vandra långa sträckor och ta sig över havet med en enda önskan: frihet.

I Afghanistan saknar flickor helt rättigheter och behandlas som männens egendom. Oavsett detta så skickar Sveriges regering tillbaka afghanska kvinnor till Afghanistan.

Alla invånare som befinner sig i Sverige ska behandlas lika enligt vår grundlag. Men när det handlar om afghanska kvinnor som söker asyl gäller det inte längre. Det ska inte spela någon roll om de inte har personnummer eller uppehållstillstånd för att ha samma rättigheter som andra svenskar.

Vi är alla människor födda fria och får bestämma själva över vårt liv. Utvisningarna av de afghanska familjerna riskerar att kvinnor och flickor hamnar i barnarbete, tvångsgifte, misshandel, missbruk och att de inte får gå i skolan. Alla dessa risker är olagliga enligt våra svenska grundlagar och FN:s regler.

För mig är det obegripligt att Sverige utvisar afghanska kvinnor med den situation som väntar dem i Afghanistan.

Den väpnade, islamistiska rörelsen - talibanerna - har makt över ungefär 45 procent av landet. Talibanerna ser på personer som har flytt till europeiska länder som otrogna mot den inhemska religionen. Enligt deras syn måste de kvinnor som har flytt till eller varit i ett europeiskt land bli stenade eller skjutna.

Jag vill väcka den mänskliga känslan hos er som inte vet om kvinnornas situation i Afghanistan. Jag ber er att engagera er för att stoppa utvisningarna.

Just du som läser det här - samla afghanska kvinnor och sittstrejka för deras rättigheter. Som människor har vi alla en plikt att stödja dem på det sätt vi kan!

Mahdi Khavari, vice ordförande SSU Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel