Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: I dag återinviger vi Västerdalsbanan – klimatsmart infrastruktur för hela landet

Idag återinviger vi Västerdalsbanan. Det är en viktig investering för Dalarna som både ger tydlig klimateffekt och samtidigt ger möjlighet för näringslivet i Västerdalarna att utvecklas. Vår klimatpåverkan måste minska och vi måste ha en infrastruktur som gör det möjligt att bo, arbeta och utveckla företag och verksamheter i hela landet. Det är viktiga utgångspunkter för regeringen och oss socialdemokrater.

Transportsektorn behöver ställa om för att minska sin klimatpåverkan. Idag står den för ungefär en tredjedel av Sveriges utsläpp av koldioxid. Godstrafik som idag går på väg behöver i större utsträckning flyttas till järnväg och sjöfart för att vi ska nå våra klimatmål.

Det pågår just nu ett intensivt arbete runt om i landet för att göra järnvägen bättre. Vår järnväg byggdes under andra halvan av 1800-talet och är inte anpassad till dagens trafik. I decennier har underhållsbehovet av järnvägen varit eftersatt. Behoven av upprustning är stora och därför har regeringen fördubblat anslaget till drift och underhåll av järnvägen de kommande tio åren. Varje dag pågår nu utvecklingen av vår infrastruktur, i rekordtakt tack vare extra stora investeringar – över 100 miljarder mer än vad den moderatledda regeringen satsade.

Att Västerdalsbanan nu återinvigs är ett steg i rätt riktning. Det är ett bra exempel på ett framgångsrikt samarbete mellan kommun, näringsliv och staten genom klimatklivet. Resultatet är en omställning från fossila vägtransporter till klimatsmart tåg. Enligt Naturvårdsverket ger det en årlig besparing på 8 000 ton koldioxid och cirka 7 560 färre lastbilar längs Vasaloppsvägen. Västerdalsbanan gör det möjligt för företag i regionen att bli en aktiv del i klimatomställningen genom klimatvänliga transporter. Det är en satsning på det lokala näringslivet som blir mer konkurrenskraftigt ur klimatsynpunkt men även gällande hur mycket trävaror som kan levereras till kund. Med färre lastbilar på vägen så underlättas dessutom situationen för personbilstrafiken vilket gynnar regionens besöksnäring.

Det har länge pratats om att vi måste ställa om för att minska vår klimatpåverkan och att insatser behöver göras för att hela Sverige ska leva. Nu är det slutpratat – det är nu vi tillsammans ser till att det händer.

Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister

Hans Unander (S), kommunalråd i Malung-Sälen

Elin Norén (S), oppositionsråd Region Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel