Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hyresrätten riskerar bli en fattigdomsfälla – fler måste kunna få äga sin bostad

Annons

Regeringen saknar ambitioner i bostadspolitiken. Det gäller framför allt för hur fler ska få möjlighet att äga sin egen bostad. Istället ligger fokus ensidigt på hyresrätten, med byggsubventioner, marknadshyror och förslag om fängelsestraff för de som köper ett svart hyreskontrakt.

Fokus på hyresrätten är obegripligt givet att det är en boendeform med dyrare boendekostnader över tid, där hushållet betalar fastighetsägarens avkastningskrav. Hyresrätten riskerar bli en fattigdomsfälla som driver ekonomisk ojämlikhet. Dessutom vill 93 procent av unga bo i ett ägt boende, enligt en mätning från Novus.

Samtidigt tror många att de inte kommer att ha möjligheten. Det är inte konstigt. Idag prövas hushåll som vill köpa en bostad för 3 miljoner kronor för en boendekostnad på över 18 000 kronor per månad, även om den faktiska kostnaden bara är drygt 4 000 kronor. Därtill ska hushållet ha en egeninsats på nästan en halv miljon.

Detta tvingar hushåll in i långt dyrare nyproducerade hyresrätter eller andrahandslösningar. Samtidigt finns det områden och kommuner med nästan bara hyresrätter, som blir fattigdomsfällor över tid. Kristdemokraterna presenter därför i vår vårmotion 11 reformer för ett stärkt ägt boende. De syftar till att stärka ungas och hushåll i utsatta områdens möjlighet att äga sitt boende, förbättra tillgången till byggbar mark och möjliggöra för fler att äga sitt hus.   

Kristdemokraterna föreslår bland annat dessa reformer:

• Ge startlån till förstagångsköpare. Staten ger stöd med en del av kapital­insatsen mot marknadsmässig ränta, förutsatt att hushållet klarar bankens kreditprövning för bottenlån. Det ökar möjligheten att köpa och minskar användningen av blancolån.

• Inför förmånligt bosparande. Vi föreslår en konkret modell för unga, där en avsättning från lön kompenseras med en fast skattereduktion.

• Se över kreditrestriktionerna. Mildra dem på ett sätt som värnar amorteringskulturen men sänker barriärerna in för förstagångsköpare. Trappa samtidigt av ränteavdraget långsamt växlat mot inkomstskattelättnader.

• Förnya tomträtten. Idag kan kostnaden för villamark dubbleras från en dag till en annan. Det minskar intresset för att äga småhus. Vi föreslår förändringar som gör avgiften för tomträtten förutsägbar och att avgiften beräknas lika i hela landet. Det gör tomträtten mer attraktiv.

• Inför hyrköp och underlätta för ägarlägenheter. Hushåll i utsatta områden är idag utelämnade till hyresrätten. Fler bör erbjudas att stegvis få köpa sina lägenheter, där en del av hyran går till köp av bostaden. Detta kan ske genom ”hyrköp”. Dessutom bör ägarlägenheter underlättas, som innebär att enskilda lägenheter kan ombildas.

Drygt hundra år efter starten av egnahemsrörelsen i Sverige bör det åter vara dags för breda sociala reformer för eget ägt boende. Det skulle minska ojämlikheter, främja ekonomin och förbättra möjligheterna att bygga ett gott samhälle tillsammans.

 

Larry Söder (KD) bostadspolitisk talesperson och ordförande i riksdagens civilutskott

Roy Uppgård (KD)

Vice ordf. Regionens Fastighetsnämnd och 2:e vice ordf. KD Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel