Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hvad vilja socialdemokraterna i Avesta, Patrik Sundin?

Just när julbudskapet klingat ut får vi ett nytt glädjebudskap. Från Avesta och Arbetarekommunens ordförande Patrik Sundin utgår en bulletin som avvisar den motion som Falu Arbetarekommun ställt sig bakom den 16 december. Motionen innebär en omförhandling eller en upplösning av januariavtalet.

Vi gläds åt att vår motion väckt reaktioner nere i Avesta. Därmed förstår vi att den berör, upprör och kanske kan medverka till ett nödvändigt strategiskt nytänkande inom socialdemokratin.

Vi är fyra av de 13 motionärerna och den grundfråga vi ställt oss är följande: Hur ska socialdemokratin gå vidare?

Bakgrunden är det sämsta riksdagsval som partiet någonsin gjort, tappade opinionssiffror efter valet men också ökning hos de krafter som partiet skulle hålla borta från inflytande genom avtalet. Ett nationalkonservativt missnöjesparti är nu i paritet med vårt parti – och till och med större bland manliga LO-väljare.

Den strategiska framgången att ha slagit sönder Alliansen har resulterat i ett begynnande konservativt och populistiskt block som är större än januaripartierna och till och med närmar sig egen majoritet. Till detta kommer att V verkar inte längre finna sig i att behandlas i enlighet med januariavtalet, nämligen att partiet ”inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen.”

Det största skälet för vår del är att vi drar slutsatsen att konservatismen och nationalismen inte kan stoppas med en politik som bär nyliberalismens kännetecken. Vi vill att vårt parti ska driva en politik som den klassiska socialdemokratin bär, där jämlikhet, frihet och solidaritet är karaktäristiskt och där stora satsningar sker i utbyggnad av välfärden. Motionen slår tydligt fast att ”mål som rättvisa och jämlikhet måste fyllas upp metodiskt av en fördelningspolitik som visar på allvaret i dessa övergripande mål.”

Vi tänker mycket på de ord som Olof Palme vittnar om att Tage Erlander ofta återkom till: "Hos en politiker måste tanken, ordet och handlingen uppfattas som en helhet. Om det uppstår en klyfta mellan tanke, ord och handling splittras politikerns personlighet, och medborgarna fråntar honom sitt förtroende.”

Vi anser också att partiet måste bli mer tydligt inför de stora framtidsfrågorna som rör miljö-, klimat- och resursfrågor.

Vi finner det mycket intressant att Patrik Sundin, ordförande i Arbetarekommun i Avesta, hävdar att ”gör man en uppgörelse så får man stå för den”.

Vi instämmer i viljeinriktningen, men om situationen förändras då den sakliga realiteten träder fram och den politiska verkligheten inte motsvarar förväntningarna – ska då moralen till ett ingånget avtal tvinga fram ett fasthållande som slår högre än kärleken till det egna partiet och lidelsen för dess ideologi och värderingar?

Vi vill ännu inte vara så drastiska som en av upphovspersonerna till Reformisterna – Daniel Suhonen – som menar att januariavtalet i sin nuvarande form håller på att förvandlas till en dödsmask för socialdemokratin. Dock, Patrik, ser vi liksom Suhonen tecknen på väggen. Ser ni inte dessa i Avesta?

Vi gläder oss mycket åt ditt engagemang i IF Metall, Patrik. Vi är varma anhängare av ett gott och nära samarbete med den fackliga rörelsen. Dock är vi något konfunderade att du så starkt vill hänga kvar i avtalet. En rapport från LO visade nyligen att januariavtalet är en förlustaffär för LO-medlemmar. Chefsekonomen Ola Pettersson lindrade detta något genom att säga att ”det finns i alla fall inget som gynnar.”

Arbetets politiska chefredaktör Martin Klepke är väsentligt hårdare i sin analys av LO:s höstrapport: "Det är nu nödvändigt att politikerna lyssnar på LO-ekonomerna, inte minst av politiska överlevnadsskäl. Om januaripartierna inte lägger om sin politik blir den förda politiken annars en garant för det högerextrema Sverigedemokraternas fortsatta tillväxt.”

Vi kunde inte ha sagt detta bättre i Falun, Patrik, men ser nu fram mot vilka förslag och idéer du och Avesta AK har på August Palms klassiska fråga från 1881: Hvad vilja Socialdemokraterna?”

Örjan Fridner

Monica Enarsson

Fredrik Persson

Tony Björk

Motionärer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel