Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hur ser planen ut för att ge Falun en ”skola i världsklass”?

Tidigare i veckan presenterades Lärarnas riksförbunds rankning av skolan i landets 290 kommuner. I rankingen jämförs kommunerna – utifrån sina olika förutsättningar – avseende; 1) undervisningskostnad per elev, 2) lärarlöner, 3) lärarbehörighet och 4) elevresultat. 

För Falun är det ingen munter läsning. På totalen hamnar vi på 287 plats av 290.  Gällande samtliga undersökta områden befinner Falun sig, med god marginal, på den nedre halvan av startfältet. En mätning av det här slaget säger inte allt. Det är jag och många andra medvetna om. Men, att komma till någon annan slutsats än att det krävs stora insatser för att vända trenden inom Faluns skolor – gör bara de som väljer att stoppa huvudet i sanden.

I ljuset av skolans uppenbara behov är det ytterst oroande att kommunens ekonomi inte är vad den borde vara. Att den ekonomiska 3-årsplanen innebar relativt mindre intäkter och större utgifter var känt men den situation vi nu står inför – där kommunen går mot ett prognostiserat underskott – är ett läge som uppstått under de senaste månaderna. Hur det kunde gå så illa så snabbt upplever åtminstone undertecknad som högst oklart. Vi lämnade över ansvaret till Falualliansen och några månader senare detta. Vad hände? 

För att få en rätsida både på en ekonomiskt utmanande situation och samtidigt kunna prioritera där prioriteras bör så hade Falun behövt ett stabilt majoritetsstyre. Som läget är idag ser det inte ut som att det är vad kommuninnevånarna får. Alliansen har deklarerat att de har för avsikt att styra i minoritet. Trots negativa konsekvenser så som möjlighet till inflytande för SD och lottning utskott med mera. 

I allt detta ser jag det som särskilt intressant att Falumoderaterna gick till val på säga sig vilja att Falun ska ha ”en skola i världsklass”. En beundransvärd målsättning men som förpliktar. En skola i världsklass kan orimligen rankas som 287 bäst av landets 290 kommuner. Den fråga som jag och säkert många av de moderata väljare ställer sig är: givet läget, hur ser planen ut för att ta Falun från placering 287 till att vara en kommun med en skola i världsklass?

 

Liza Lundberg (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel