Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Helander har rätt – byråkrati ska inte stoppa livskvaliteten på landsbygden!

Replik: Peter Helander (C) skriver att strandskyddet behöver omarbetas. Det stämmer. Strandskyddslagen stiftades år 1952 och var fel från första början. Att ha samma lag för bebyggelse i Stockholms skärgård som i inlandet var och är orimligt.

Det tog, trots det, ända fram till 2009 innan lagen äntligen reformerades. Tanken var att landsbygdskommuner då skulle få utnyttja den konkurrensfördel som det innebär att kunna erbjuda byggande och boende i attraktiva lägen. Missnöjet som ledde fram till lagreformen kom dock aldrig att slå igenom i lagen eller i dess tillämpning. Istället skapades LIS-områden där kommuntjänstemän planerar var bostäder får byggas med strandskyddsdispens.

Enstaka hus får inte byggas i LIS-områden om de inte placeras nära befintlig bebyggelse. LIS-områdena har därför mer har kommit att handla om stadsplanering än om landsbygdens utveckling.

Samtidigt utökade statliga myndigheter de så kallade riksintressena, där möjligheterna att få bygga är ytterligt små. Dessa utgör nu hela 46 procent av landets yta. Det är svårt att se detta som något annat än att man från myndigheternas sida har försökt bromsa just den utveckling som lagändringen avsåg att stödja.

Det är fortfarande minst lika svårt att få bygga på egen mark i attraktiva lägen som före 2009 års lagändring. Besluten har i viss mån flyttats från riksnivå till kommuner men de som verkligen borde vara huvudbeslutsfattarna – privatpersoner på landet – har fortfarande mycket svårt att hantera en bromsande byråkrati.

Samhällets modeller för problemlösning färgas av förhållandena i de stora städerna. Medan storstäder behöver noggrann planering för att säkerställa att olika intressen och funktioner inte hindrar varandra, behöver landsbygden i första hand myndigheter som snarare och framförallt stödjer och uppmuntrar nya initiativ, nya industrier och nya verksamheter.

Landsbygdsutveckling i strandnära lägen kopplas i debatten oftast till behovet av nya bostäder. Men rätten att bygga stugor är också viktig. Livskvaliteten ute i landet behöver varje dag konkurrera med löne- och karriärfördelarna av att bo i en storstad.

Möjligheten att ha en sommarstuga vid vatten eller en skidstuga inom räckhåll – det är en viktig konkurrensfördel för landsbygden!

Utveckling av landsbygden ska inte i första hand handla om hur våra tjänstemän planerar tät bebyggelse – utan om att låta folk bygga där de själva vill. Det behövs en väldigt annorlunda syn på nybebyggelse på landsbygden där stat och kommun behöver vara mycket mer tillåtande än vad de idag är.

Att människor ska ha fri tillgång till stränder är viktigt men det hindrar inte att fler bostäder och stugor kan byggas där så länge det är tydligt att stränder och leder inte får stängas av.

Det behövs förenklade regelverk, mer uppmuntran och mindre byråkrati utanför storstäderna!

Mats Nordberg (Sd), riksdagsman för Sverigedemokraterna och Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel