Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hela människan är viktig – bättre ledarskap behövs inom vården

Folkkampanjen för sjukvården har som politiskt sjukvårdsparti alltid sett det som viktigt, att värna den personliga integriteten och människovärdet. Därför är vi helt emot beslut om, att dra in personlig assistens, särskilt för unga. Det begränsar väldigt mycket den funktionshindrades livsmöjligheter! Därför är vi även för beslut, som utökar möjligheterna till psykisk vård och rehabilitering, som idag är ännu mer eftersatt än den somatiska, det vill säga kroppsliga vården.

Vårt sjukvårdsparti vill för det första här ha införande i Dalarna av magnetterapi TMS, en ny värdefull behandlingsform som med magnetströmmar motverkar depression och apati. Metoden anses vara säkrare än elchocksbehandling, och har i motsats till denna inget narkosbehov. Den nya divisionschefen för psykiatrin anser, att den nya metoden är så intressant, att en arbetsgrupp nu avses bildas. Haken är finansieringen, men gott ledarskap förutsätter adekvat finansiering av viktiga nya vårdmetoder!

Ett annat nytt förslag från oss är, att införa avlönat kamratstöd inom psykiatrin i Dalarna. Detta har främst prövats inom sluten psykiatri, men skulle med fördel kunna prövas även i öppen psykiatri. Kamratstöd innebär att de som tidigare varit mer allvarligt psykiskt sjuka, men som blivit bättre, får socialt stödja nyinsjuknade. Ofta förstår man bäst, om man själv tidigare haft liknande problem, och det kan vara skönt att få ett visst stöd av någon mer fristående. Kamratstöd har prövats i viss omfattning i några regioner med positiva erfarenheter.

Sist men ej minst efterlyser Folkkampanjen för sjukvården en betydligt bättre samordning och kommunikation mellan regionens psykiatri och kommunpsykiatrin. Idag brister det rätt ofta här, vilket har gett ett betydande lidande för utsatta medborgare, inte minst när eftervård och rehabilitering starkt försvårats eller förhindrats. Viss ny samplanering avses ske för, att försöka minska problemen. Vår tro är dock, att vi måste långt mer analysera, varför det ofta har gått fel i så väl somatisk som psykiatrisk eftervård och rehab, om vi ska kunna minska påtagligt felkällorna!

Vi behöver ett helt nytt tänkande, för en decentraliserad mer holistisk, helhetstänkande vård!

Ken Swedenborg (ffs),

Partiordförande, Vidareutbildad undersköterska,

Anni Andersson (ffs),

Undersköterska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel