Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: HBTQ+-motståndet lever kvar i normerna och lagstiftningen

Idag arrangeras Pride i Falun. Till skillnad från dess föregångare möter denna demonstration litet motstånd - på sin höjd några nazister som tas omhand av polisen. Men trots att det visuella motståndet till viss del försvunnit lever det ändå kvar - i normerna och i lagstiftningen.

I dagens Sverige förlorar personer som genomgått en korrigering av juridiskt kön värdefulla handlingar såsom gamla betyg och CV:n, samt kopplingen till dess familjemedlemmar. Allt på grund av att korrigeringen innebär nytt personnummer. Dessa är missar i lagstiftningen som måste ses över. Det är inte värdigt att staten betraktar människor som något annat än egna individer, då bör könstillhörighet inte spela någon roll. Därför anser Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, att det juridiska könet bör avskaffas helt och tills dess införa ett tredje juridiskt kön. Vi behöver också införa en vårdgaranti, ingen ska behöva vänta längre än 3 månader på det första psykologsamtalet inför könskorrigerande operation.

Däremot räcker det inte att ändra lagstiftningen, vi måste också krossa de normer som ligger till grund för detta problem. Här har ungdomsmottagningen, övrig vård samt sex- och samlevnadsundervisningen ett stort ansvar att ta. Vi behöver säkerställa att det finns information tillgänglig för all typ av samlevnad och inte bara heterosexuell sådan. Vi måste börja tala mer om samtycke, könsidentitet och sexualitet. Det är även dags att sluta könsseparera undervisningen då detta kan skapa missförståelse mellan könen och resultera i stigma kring alltifrån sex till mens, men också eftersom det bekräftar normen att det endast skulle finnas två kön.

Trots alla de problem vi ser har Sverige i jämförelse med andra länder kommit långt på vägen, men det är också därför vi måste ta kampen bortom våra gränser. Vi har en skyldighet att stå upp för de som inte kan göra det själva, för de som måste leva i tystnad och för de vars land inte har en väg, utan en månresa kvar att gå. CUF anser därför att Sverige måste arbeta i FN för att anta en konvention som erkänner lika berättigande och frihet från diskriminering för HBTQ+-personer som en mänsklig rättighet. Vi behöver också återinföra synnerligen ömmande omständigheter som ger asyl för bland annat HBTQ+-personer. Vi kan inte acceptera att de utvisas till länder där de riskerar förföljelse, hot och straff, i vissa fall så hårda som döden.

Trots att pride blivit mer av en folkfest än demonstration finns motståndet fortfarande kvar, i normerna, lagstiftningen och inte minst utomlands. Det är dags att en gång för alla krossa normerna och låta människor vara egna individer som väljer sina egna epitet - eller inga alls, om så behagas.

Ida Wallinder

Vice distriktsordförande CUF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel